Bos, open de ogen!
Nu ben ik geen psycholoog, maar het kernwoord is vertrouwen. De financiële markten zijn zo complex geworden dat innovatieve producten die afnemers hebben die eigenlijk niet kunnen betalen, ineens een rol spelen op het wereldtoneel.
Omdat banken vanwege het doorverkopen niet kunnen overzien hoe groot de schade is, wordt het vertrouwen van institutionele, maar ook particuliere beleggers verder geschaad. Daar bovenop komt dat als een eerste bank, Merill Lynch, het woord recessie gebruikt in een analyse, de kans op een recessie ook daadwerkelijk toeneemt.
In de put
Optimisten zeggen dat het allemaal wel meevalt. Immers, de economische omstandigheden zijn, zeker in Nederland, nog opperbest. Onder die onverbeterlijke optimisten minister van Financiën Wouter Bos. Hij wil zijn roze bril maar niet af doen.
Natuurlijk zijn we ongerust over de ontwikkelingen in Amerika, maar dat laat onverlet dat de Nederlandse economie er goed voorstaat. Dat is zijn te optimistische boodschap. Ook ik ben geen voorstander van het promoten van een recessie, juist door elkaar de put in te praten. Maar zeggen dat er naar aanleiding van de kredietcrisis en de structurele problemen op de Amerikaanse markten niets aan de hand is, gaat me te ver.
Een minister van Financiën die niet door heeft dat dit begintekenen kunnen zijn van Westerse economieën die een val doormaken, negeert een wezenlijk onderdeel van zijn verantwoordelijkheid. Bos zou juist nu voorzichtigheid moeten promoten, ook al staan we er op dit moment goed voor.
Open economie
Bos kent als geen ander de plaats die Nederland heeft in de wereldhandel. We zijn een doorvoer- en handelsnatie bij uitstek. We hebben een open economie. Raakt de wereld verkouden, dan zijn wij doodziek. Uit pure voorzorg zouden we dan ook extra vitaminen moeten innemen, in plaats van het negeren van een beginnende griep.
Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, dacht in die trant. Hij bracht in het televisieprogramma Buitenhof onlangs zijn visie naar voren. Waar Bos de week ervoor in hetzelfde programma deed alsof er niets aan de hand is, stelde Wellink dat het verstandig is om je goed voor te bereiden.
Het financieringstekort laten oplopen zoals Bos de week ervoor had gesteld? Wellink schudde zijn grijze haren en riep meewarig nee. Immers, een door de indicatoren gewaarschuwd mens telt voor twee. Linksom of rechtsom: de kredietcrisis vindt zijn weg naar Nederland. Een oproep derhalve aan Bos: open de ogen!