Bonusregels voor bankiers versoepeld wegens bijeffecten

Door de bonusregels gaan financiële bedrijven ons land mijden.

Minister Eelco Heinen van Financiën kijkt of de bonusregels in de financiële sector versoepeld moeten worden voor specialistisch personeel dat anders moeilijk te krijgen is. Het bonusplafond voor topbankiers en bestuurders, dat werd ingevoerd in de nasleep van de financiële crisis van 2008, laat hij wel ongemoeid.

Hoe gaan de nieuwe bonusregels eruitzien?
Wat betreft de beloningen aan de top komt er geen versoepeling. Maar er komt wel een versoepeling voor specialistisch personeel.

Hoe zit dat ook alweer met dat bonusplafond voor bankier?
Het bonusplafond voor bankiers geregeld door de Wet op het financieel toezicht (Wft). Een bonus mag maximaal honderd procent van het jaarsalaris zijn voor de hoogste managers van banken. In uitzonderlijke gevallen kan dit worden verhoogd tot tweehonderd procent van het jaarsalaris, als de aandeelhouders van de bank hiermee instemmen.

Hebben bankiers hier last van?
In internationale kringen valt het wel op. Onlangs bungelde ING-topman Van Rijswijk onderaan een internationale ranking van de beloningen van bankiers.Van Rijswijk geniet een salaris van 2.354.500 euro, exclusief een bonus van 311.800 euro. Zijn pensioen is 27.900 euro. Van Rijswijk heeft 101.908 aandelen in bezit.

Wat gaat er mis met het bonusplafond?
Op het eerste gezicht niet veel eigenlijk. Een periodieke evaluatie van de bonusregels laat zien dat financiële instellingen sinds de invoering niet te maken hebben met een hogere uitstroom of lagere instroom van personeel. Mogelijk komt dit ook doordat zij het bonusplafond deels hebben ondervangen met hogere vaste beloningen.

Waarom dan toch een versoepeling?
Banken geven wel aan dat het moeilijker is geworden om mensen met specifieke kennis en kunde aan te trekken, zoals specialisten op het gebied van IT, risicobeheersing en regelgeving. In de meeste andere Europese landen kunnen bankmedewerkers hun vaste salaris verdubbelen met bonussen.

Waarom is het schadelijk als specialisten klagen?
Er is een nadelig effect op het vestigingsklimaat. Zo zouden ze een belangrijke rol hebben gespeeld bij de keuze van financiële instellingen om niet naar Amsterdam te verhuizen toen ze na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie een andere vestigingsplaats zochten. Vooral bij kleine fintech-ondernemingen liggen de bonusregels moeilijk, omdat die hun personeel uit kostenoverwegingen vaker in aandelen betalen.

 

Gerelateerde artikelen