Boekrecensie: Zakelijk mindmappen – verbeter je prestaties op het werk

Van u als hedendaagse professional wordt verwacht dat u op effectieve wijze grote hoeveelheden informatie kunt omzetten in iets van betekenis. Om dit te doen moet u uw brein en geheugen zo slim mogelijk gebruiken. Mindmaps kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Mindmap goeroe Tony Buzan bracht onlangs een boek uit over het zakelijk toepassen van mindmap-technieken.

We leven niet langer in het informatie tijdperk, maar in het tijdperk van de intelligentie. In 1991 kopte het blad Fortune; ‘Intelligentie: Hoe intellectueel kapitaal Amerika’s waardevolste bezit wordt.’ Met andere woorden: Als u geld wilt verdienen moet u investeren in uw hersenen. Organisaties als Disney, NASA en Microsoft passen mindmaps als jaren succesvol toe. Kan het ook voor uw organisatie iets betekenen?    

Om onze manier van werken en zakendoen te kunnen verbeteren en effectiever te maken moeten we oneindig veel ‘bits en bytes’ aan data omzetten in veelzeggende informatie. Om dit te doen is mindmappen een steeds populairdere techniek. Het brein heeft namelijk geen gebrek aan bronnen, maar wel aan management en juist gebruik, aldus auteur van het boek Tony Buzan. Hij noemt mindmaps de ultieme business-‘software’.

Wat is mindmappen?
De mindmap is een visueel en grafisch hulpmiddel dat u kan helpen uw ideeën te uiten en uw creativiteit te helpen ontplooien. Mindmaps bieden voordeel boven de gangbare methoden van lineaire notities (samenvattingen en lijstjes), omdat uw brein hiermee wordt opgesloten achter tralies die op een ordelijke manier elke gedachte isoleert. Mindmaps staan voor denken zonder grenzen, nieuwe ideeën en oneindig veel mogelijkheden.  

In een mindmap wordt een probleem of een vraagstuk opgelost. Dit kan van alles zijn; een presentatie, planning of project bijvoorbeeld. Vanuit het hoofdonderwerp worden takken getekend waarop woorden komen te staan die u associeert met het hoofdonderwerp. Het gebruik van tekeningen wordt ook sterk aangeraden. Immers, een beeld zegt meer dan 1000 woorden.

Een hoofdregel is: Gebruik maximaal 1 woord per tak! Dat maakt de mindmap veel krachtiger. Elk woord wordt zo weer apart ontleed op een volgende tak. Zo ontstaat een microscopisch beeld van een onderwerp. Dit zal u helpen tot nieuwe ideeën te komen en uw geheugen te stimuleren. Gebruik ook minimaal 3 kleuren voor uw mindmap.

Hoe maak ik een mindmap?
In de volgende checklist wordt het maken van een mindmap in vier stappen uitgelegd;

1. Een mindmap begint met een afbeelding in het midden van een vel papier. Hier staat het onderwerp; iets waarop u aandacht is gericht. Bijvoorbeeld: een rapportage die u moet maken.

2. Vanuit de centrale afbeelding tekent u takken in een golvende beweging (organisch), en niet als rechte lijnen. Op deze vertakkingen plaatst u belangrijke denkbeelden in de vorm van woorden of afbeeldingen. Gebruik niet meer dan 1 woord per tak. Dit zijn de hoofdstukkoppen van het eerste niveau.

3. Uit elk van deze takken komen verdere vertakkingen van het tweede niveau, maar wel dunner.

4. Vanuit die takken kunnen verdere vertakkingen ontstaan.

Inhoud
In het boek staan de volgende onderwerpen centraal;
– Inleiding in het concept mindmappen.
– Hoe u mindmaps kunt inzetten bij de kernactiviteiten in uw organisatie, om uw bedrijf en strategie te stroomlijnen tot uw tijd plannen en agenda beheren.
– De mogelijkheden van mindmap-software.
– Hoe u iedereen binnen het bedrijf aan het mindmappen krijgt.
– Mindmappen om te komen tot betere bedrijfsresultaten.

 

 

Buzan neemt vele onderwerpen onder de loep waarvoor de mindmap kan worden ingezet; presentaties, projectmanagement, onderhandelingen, tijdsindelingen, leiderschap, persoonlijke planning, productontwikkeling, telefoongesprekken, meetings, to do-lijstjes, verkoop, strategisch denken en het genereren van ideeën en innovatie. Dit zal voor een beginnend mindmapper te ver gaan. Deze zal vooral profiteren van hoofdstuk 1 en 2: Wat is een mindmap?; Wat is er zo geweldig aan?; En hoe maak ik een mindmap?

Werken mindmaps?
In mijn beleving is de mindmap een nuttige tool om zaken helder te krijgen, te onthouden en zo stress tegen te gaan. Tijdens een vergadering of training kan 1 mindmap alles samenvatten; Dit ervaar ik als een stuk nuttiger dan een stapel aantekeningen die ik nooit meer in zal kijken. De handgetekende mindmap is als het ware een vingerafdruk van het brein van de maker.

Zelf heb ik inmiddels een aantal mindmaps gemaakt en veel van de beloofde voordelen zijn waar in mijn ervaring. Het helpt om de gedachte te orderen en goed na te denken over een onderwerp. Het geheugen wordt zeker geholpen. Van een lijstje bulletpoints vergeet je al snel 80 procent. Een goed getekende mindmap helpt je zaken te onthouden. Om er echt van te kunnen profiteren zal ik het proces nog beter onder de knie moeten krijgen, aldus het boek.

Het gebruik van mindmap-software gaat me te ver. Ook verwacht ik de meeste toepassingen in het boek niet te gaan gebruiken. Wel verwacht ik mindmaps te blijven gebruiken voor creatieve processen, planning en het vastleggen van notulen en training. Voor wie het wil proberen is dit boek een prima handleiding, al zal het voor de meeste gebruikers wat te uitgebreid zijn.

Zakelijk mindmappen
Verbeter je prestaties op het werk
Boek, paperback / 288 blz.
Nederlandstalig
Pearson Education Uitgeverij / 1e druk / 2010
ISBN-13: 9789043019927

Mis deze checklist niet: De 7 eigenschappen voor persoonlijke effectiviteit