Boekhoudkundige verwerking van zelfopgewekte stroom

Hernieuwbare energie groeit snel, biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voorspelt een snelle groei van hernieuwbare energie, wat kansen biedt voor bedrijven in de sector. Volgens een nieuw rapport van het IEA zal de wereldwijde capaciteit voor hernieuwbare energie tegen 2030 met 2,7 keer zijn toegenomen, wat bijna de helft van de wereldwijde elektriciteitsvraag zal dekken, aldus de website voor verduurzaming Change inc. en het ANP. Dit biedt financieringsgroeimogelijkheden voor bedrijven die actief zijn in zonne- en windenergie, netwerkinfrastructuur en energieopslag.

  • IEA: hernieuwbare energie groeit snel, maar meer nodig
  • Zonne-energie domineert, China leidt wereldwijde expansie
  • Netwerken en vergunningen blijven uitdagingen voor sector

Zonne-energie is de belangrijkste drijver achter de recordgroei van hernieuwbare energie. In 2023 werd er wereldwijd voor bijna 510 gigawatt aan groene-energiecapaciteit bijgebouwd, 50 procent meer dan een jaar eerder. Driekwart van deze groei was te danken aan zonne-energie. De prijs van zonnepanelen is met ongeveer 50 procent gedaald ten opzichte van 2022, wat de snelle uitbreiding verder stimuleert. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

China leidt de weg

China speelt een cruciale rol in de groei van hernieuwbare energie, vooral op het gebied van zonnepanelen. Verwacht wordt dat het land dit jaar al zijn productiedoelen voor 2030 haalt, zes jaar voor dato. In 2023 legde China evenveel zonne-energiecapaciteit aan als de hele wereld in 2022. Dit biedt kansen voor Chinese zonnepaneelfabrikanten en hun toeleveranciers.

Uitdagingen voor netwerken en vergunningen

De snelle groei van hernieuwbare energie brengt ook uitdagingen met zich mee. Er wordt onvoldoende geïnvesteerd in de netwerkinfrastructuur en de vergunningstrajecten van energie- en energie-infrastructuurprojecten zijn te lang[2]. Dit creëert mogelijkheden voor bedrijven die zich richten op netwerktechnologieën en -diensten, evenals voor adviesbureaus die gespecialiseerd zijn in het stroomlijnen van vergunningsprocessen.

Boekhoudkundige verwerking van overtollige stroom

Bedrijven die overtollige stroom opwekken en verkopen, moeten dit correct in hun boekhouding verwerken.

Opbrengsten boeken

De verkoop van overtollige stroom moet als opbrengst worden geboekt. Dit kan gebeuren op een aparte rekening binnen de omzet, bijvoorbeeld “Verkoop overtollige stroom”. De opbrengst wordt geboekt op het moment dat de stroom wordt geleverd aan het net, niet pas bij ontvangst van de betaling.

Groenestroomcertificaten verwerken

Als het bedrijf groenestroomcertificaten ontvangt voor de opgewekte groene stroom, moeten deze ook in de boekhouding worden opgenomen:

– Bij ontvangst van de certificaten: debiteren van “Ontvangen groenestroomcertificaten” en crediteren van “Opbrengsten groenestroomcertificaten”
– Bij verkoop van de certificaten: debiteren van  “Handelsdebiteuren” en crediteren van “Ontvangen groenestroomcertificaten”

Kosten in mindering brengen

Eventuele kosten die direct verband houden met de stroomopwekking en -verkoop, zoals onderhoudskosten van zonnepanelen, moeten in mindering worden gebracht op de opbrengsten.

BTW-aspecten

De verkoop van stroom is btw-plichtig. Het juiste btw-tarief moet worden toegepast en de btw moet correct worden aangegeven en afgedragen.

Periodieke afrekening

Als de energieleverancier periodiek (bijvoorbeeld jaarlijks) afrekent, moet een schatting worden gemaakt van de te ontvangen opbrengst en deze als overlopende post worden geboekt.

Kansen in opkomende markten

Hoewel 90 procent van alle groene energie wordt opgewekt in G20-landen, zijn er ook kansen in opkomende economieën. Ontwikkelingslanden zullen naar verwachting verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de vraag naar biobrandstoffen in 2028. Bedrijven die zich richten op de ontwikkeling en productie van biobrandstoffen kunnen hiervan profiteren, vooral in landen als Brazilië.

Groei in warmtepompen en duurzame warmte

De markt voor duurzame warmte, waaronder warmtepompen, groeit gestaag. Verwacht wordt een toename van 40 procent tot 2028. Dit biedt kansen voor fabrikanten van warmtepompen en andere duurzame verwarmingstechnologieën. Het aandeel van duurzame warmte in het totale wereldwijde warmteverbruik zal naar verwachting groeien van 13 procent tot 17 procent. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Financiering blijft een uitdaging

Een belangrijke uitdaging voor de sector is de beschikbaarheid van financiering, vooral in ontwikkelingslanden. Bedrijven die innovatieve financieringsoplossingen kunnen bieden of die zich richten op het verlagen van de kosten van hernieuwbare energieprojecten, kunnen hier een belangrijke rol spelen.

Beleid cruciaal voor verdere groei

Het IEA benadrukt dat strenger beleid nodig is om de groei van hernieuwbare energie verder te versnellen en de klimaatdoelen van Parijs te halen. Dit kan leiden tot nieuwe regelgeving en stimuleringsmaatregelen, wat zowel kansen als uitdagingen kan creëren voor bedrijven in de sector.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen