BoekenVoordeel vraagt faillissement aan
Door de gedwongen coronasluiting kwam het bedrijf flink in de problemen. Ondanks de steun van de overheid, een flexibele opstelling van leveranciers en extra investeringen van de eigenaar is het volgens BoekenVoordeel niet meer verantwoord om verder te gaan met het bedrijf.
Door de gedwongen sluiting van al bijna vier maanden liep de schuldenlast onoverkoombaar hoog op. In de afgelopen weken is na alle scenario’s tegen het licht te hebben gehouden nog een laatste ultieme poging gedaan om met de Nederlandse verhuurders tot een oplossing te komen, laat de onderneming weten.
De maanden dat de winkels verplicht gesloten waren, betaalde de keten de helft van de huur. Het lukte volgens BoekenVoordeel om met een aantal verhuurders te onderhandelen over de huur, maar niet alle verhuurders wilden dat. Dat maakte een faillissementsaanvraag onvermijdelijk. Het bedrijf rekent erop dat een rechter dinsdag het bankroet uitspreekt.
De winkels in Nederland, met iets meer dan 400 werknemers, zijn voorlopig nog open. Klanten kunnen, na het maken van een reservering, nog producten kopen. Maar er kunnen geen onlinebestellingen meer gedaan worden. De 27 Belgische vestigingen vallen buiten de faillissementsaanvraag.
Vakbondsbestuurder Martijn den Heijer van CNV noemt de situatie in de retailsector zorgelijk. “We weten dat er door de coronacrisis klappen zullen vallen, maar het is schrikken dat er zo snel na D-Reizen nog een behoorlijke retailer omvalt.” Den Heijer ziet dat veel grotere ketens niet genoeg hebben aan de overheidssteun. “Naast personeelskosten zijn de huren de hoogste kostenpost en veel verhuurders willen niet onderhandelen.” Dat de retailsector nog steeds weinig perspectief heeft, maakt de situatie des te zorgelijker, meent Den Heijer.
BoekenVoordeel, een familiebedrijf, begon 37 jaar geleden in Amsterdam. Behalve voordelig geprijsde boeken verkoopt het bedrijf ook spellen, puzzels, media en hobbyproducten. De tweede generatie had de onderneming inmiddels overgenomen, hoewel oprichter Wim Rozendaal senior (76) ook nog steeds actief was. De onderneming moest in 2019 al maatregelen nemen om de bedrijfsresultaten te verbeteren. “Ook voor corona merkten wij al dat het lastige tijden zijn voor de retailsector. Maar het lukte ons om de resultaten te verbeteren door een strakkere organisatie en meer aandacht voor de wensen van de klant. Juist omdat de omzet begin 2020 omhoog ging, voelt het faillissement nu onterecht.”