Blog: ‘Breng productieplekken bij elkaar voor minder transport’
We zien bij bedrijven de houding dat duurzaamheidsverslagen door CSRD een ‘moetje’ zijn: een verplichting, extra werk, een kostenpost. Dat gaat voorbij aan de doelstelling van de regels: een duurzamer bedrijfsleven, een gezonde planeet. Met de houding van een ‘moetje’ win je de harten niet en wordt op het gebied van duurzaamheid vaak slechts mager resultaat geboekt.
Als een verplichting alleen extra werk met zich meebrengt en het resultaat wordt niet gevoeld, dan strandt het in snel ingevulde Excelsheets. Een nietje erdoor en hopla, daar is het duurzaamheidsverslag! Dat is een gemiste kans en niet nodig. Duurzaamheid is veel meer dan een checklist of een jaarlijks verslag; het is een houding die verweven is met de kernwaarden en dagelijkse praktijken van een bedrijf. We zien dat als bedrijven nadenken en hun personeel erbij betrekken – van HR, IT tot de hele boardroom – er mooie, duurzame, efficiënte en vaak ook kostenbesparende initiatieven ontstaan.
“Zo waren we bij een bedrijf dat de halffabricaten wereldwijd over grote afstanden vervoerde. De productie was verspreid over verschillende continenten. Dat was in de loop van de jaren zo gegroeid. Van boardroom tot productieafdeling is het bedrijf gaan nadenken over deze vervoerstromen”
Zo waren we bij een bedrijf dat de halffabricaten wereldwijd over grote afstanden vervoerde. De productie was verspreid over verschillende continenten. Dat was in de loop van de jaren zo gegroeid. De CO2-uitstoot was door het vervoer met een containerschip erg groot. Natuurlijk kon het bedrijf dat zo laten en dat zo registreren in het duurzaamheidsverslag. Maar er werd een stap gezet. Van boardroom tot productieafdeling is het bedrijf gaan nadenken over deze vervoerstromen. Uiteindelijk is besloten een deel van de productie in Europa te centraliseren en bleef alleen het vervoer van de grondstof naar Europa over. Daarmee veranderde het bedrijf van ‘het is goed zoals het is gegroeid’ naar ‘efficiënt èn duurzamer’.
Maar ook op de andere ESG-doelen (Evironment, Social en Governance) kan het impactvoller. Bijvoorbeeld op het sociale gebied door investeringen in de gezondheid en het welzijn van je werknemers. Dat levert een gelukkiger en productiever personeelsbestand op. Of: kijk eens samen met de salarismanager naar de loonkloof tussen mannen en vrouwen. En ook: wat is de factor tussen topbeloning en het salaris van de laagstbetaalde. Wil je dat zo laten? Leidinggevenden die impact op alle gebieden omarmen zijn een voorbeeld voor de rest van het bedrijf. [Artikel gaat verder na de advertentie]
Geïnspireerd door Delphi’s orakel, biedt FM Dag op 17 april toegang tot onze eigen orakels. Van verplichte rapportages tot complexe regelgeving, ESG-experts onthullen concrete oplossingen voor jouw ESG- en CSRD-vraagstukken. Meld je nu aan voor FM Dag 2024 en bezoek de ESG Orakelsessie.
Duurzame houding leidt tot duurzaam gedrag
Duurzaamheid is verantwoordelijkheid nemen voor de impact die jouw bedrijf heeft op de wereld om ons heen. Het vraagt voortdurende inspanning om betere keuzes te maken, zowel voor het milieu als voor de samenleving. Wanneer duurzaamheid wordt gezien als een houding en niet als een boekhouding, ontstaat er ruimte voor innovatie en vooruitgang die verder gaat dan wat enige regelgeving kan voorschrijven.
Daarbij, bedrijven die een duurzame houding aannemen, voldoen niet alleen aan de CSRD-vereisten, maar spelen een leidende rol in de transitie naar een duurzamere toekomst. Het is tijd om duurzaamheid te omarmen als een kans om te groeien en te verbeteren. Duurzaamheid is geen verplichting, het is een houding.