Blog 2: CSRD: waar vind ik geschikte data?

Vereist CSRD uitgebreide ESG-rapportages en data?

De CSRD vraagt bedrijven om uitgebreid te rapporteren over environmental, social en governmental (ESG) onderwerpen. Onze ervaring is dat bedrijven vooral opzien tegen  het verzamelen van geschikte en betrouwbare data om de impact van het bedrijf te berekenen. Voor veel bedrijven is het nieuw en ingewikkeld. Dat begrijp ik. Ik pleit voor een stap voor stap benadering. Het goede nieuws is dat alle brondata nodig voor een CSRD-rapportage al ergens in de administratie ligt opgeslagen. Het is de uitdaging om deze data zo efficiënt mogelijk op te vissen. Dat schrijft Murco Mijnlieff van Salacia Solutions.

  • CSRD vereist uitgebreide ESG-data-rapportages.
  • Stap voor stap geschikte data verzamelen.
  • Begin met grootste bedrijfsimpact analyseren.

De CSRD-regels kennen 12 standaarden en 82 gebieden om over te rapporteren. De ESG-standaarden zijn voor bijvoorbeeld Environmental; verontreiniging, water, biodiversiteit. Of Social; eigen personeel of getroffen gemeenschappen. Al die standaarden zijn weer uitgesplitst in totaal 82 gebieden. Bijvoorbeeld energiegebruik, klimaatmitigatie, broeikasgassen, arbeidsomstandigheden. Dat leidt tot wel 500 KPI’s. In het slechtste geval zijn dat meer dan 10.000 datapunten voor een bedrijf. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


Gelukkig hebben de meeste bedrijven niet zoveel datapunten. Maar toch, voor bedrijven die niet eerder een duurzaamheidsrapport hebben opgesteld zit er veel werk in het verzamelen van relevante en betrouwbare data. Belangrijkste aanbeveling: denk groot, wees praktisch.

Begin met een analyse waar de grootste impact van jouw bedrijf zit en kijk vervolgens welke data voorhanden is. Gebruik die. Je kan je in eerste instantie helemaal verliezen door de milieu-impact van alle ingekochte goederen voor de bedrijfskantine te willen berekenen. Maar als die impact 0,003% van de totale emissies van jouw bedrijf is, dan kan je die energie beter steken in andere onderwerpen.

Ook is het belangrijk om transparant te zijn over de datakwaliteit. Beschrijf in het duurzaamheidsrapport welke data in de toekomst nog meer nodig zijn en werk daar stelselmatig aan. Bedenk dat Keulen en Aken ook niet in één dag zijn gebouwd. [Artikel gaat verder na de volgende alinea


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Hoe wordt data ‘CSRD-proof’

Er zijn verschillende bedrijven die helpen om CSRD data te genereren. Ook Salasia Solutions zoekt datapunten en met slimme software wordt die data CSRD-proof. Wat moet daarvoor gebeuren? Een voorbeeld uit de praktijk. Laten we eens kijken naar de klimaatimpact een bedrijf dat veel staal verwerkt. Het bedrijf verbruikt op verschillende productielocaties energie. De halffabricaten komen uit een staalfabriek in Frankrijk, bij de productie van het eindproduct wordt gas gebruikt, het pand wordt verwarmd met een warmtepomp en verlicht met elektriciteit. Er is een wagenpark met verschillende auto’s en busjes (diesel, benzine). Waar zijn nu de datapunten? Er zijn inkoopfacturen van de hoeveelheden ingekochte staal waarop niet alleen het aankoopbedrag maar ook de ingekochte volumes staan. Er is een slimme meter die het verbruik van gas- en elektriciteit registreert  en er is een meter bij de zonnepanelen die de geproduceerde Kwh elektriciteit bijhoudt. Van de leasemaatschappij krijgt de onderneming gereden kilometers en brandstofverbruik per voertuig aangeleverd. Op al deze brondata  zetten wij slimme software die deze data vertaalt naar de juiste milieu-indicator. Daarna bewerken we die zodat het bedrijf de informatie aangeleverd krijgt in het format dat Europa vraagt. We hebben een enorme database met conversiefactoren  zodat we bijvoorbeeld de liters gebruikte diesel omzetten in CO2 equivalenten. Dat is de eenheid die gebruikt wordt om de klimaatimpact van bedrijfsactiviteiten in uit te drukken.

Het gaat niet om data, maar om duurzaamheid

Zorg ervoor dat je niet verstrikt raakt de data-verzameling. Als dat dreigt; schaal dan af. Beschrijf waar je ophoudt en waar je later aan gaat werken. Vaak gaat het dus om een andere blik op het bedrijf. Het gaat niet alleen om financiële resultaten, maar de impact van het bedrijf op de samenleving. Daarvoor zijn andere gegevens nodig. Om een duurzaam bedrijf te zijn, is het niet voldoende om zelf duurzaam te produceren; bijvoorbeeld je elektriciteitsgebruik omlaag te brengen. Ook je toeleveranciers én het gebruik van je product moeten duurzamer zijn.

Bedenk ook dat het doel van de CSRD niet is: data verzamelen. Het doel is om via inzicht op je impact, duurzamer te worden op alle ESG-gebieden. Met de data kun je sturen op duurzaamheid. Ooit eraan gedacht om bonussen uit te keren op duurzame prestaties? Wees ambitieus: jij, je bedrijf, de samenleving en de wereld hebben.

Met de CSRD-aanpak worden de vereisten op een logische manier geclusterd. Zo houd je het overzicht en blijft het behapbaar. De nadruk ligt op het toepassen van de vereisten. Praktijkvoorbeelden van organisaties, die je zijn voorgegaan, maken het concreet. Na afloop van deze cursus weet je met welke vraagstukken je aan de slag moet en hoe. Je hebt handvatten voor een bedrijfsspecifieke aanpak.

Gerelateerde artikelen