Blockchain in de praktijk: wat doet ING al?

Nederlandse banken zetten vol in op blockchain. Kunnen ING en ABN Amro hierdoor voorkomen dat ze overbodig worden?

ING en ABN Amro zetten vol in op blockchain. En dat terwijl de nieuwe technologie traditionele financiële instellingen uiteindelijk overbodig zou maken. Aldus voorspellingen met dreigende ondertoon van sommige experts.

Maar Nederlandse banken hopen juist door voorop te lopen in de ontwikkeling en het praktische gebruik van blockchain die dreiging af te wenden.

“Als je de vijand niet kan verslaan, omarm hem dan”, lijkt de boodschap vanuit bancaire hoek. CEO Ralph Hamers van ING zei eerder deze maand bij de presentatie van de jaarcijfers onomwonden “te bouwen aan de bank van de toekomst. En daarbij heeft blockchain grote prioriteit.”

Waarborgen privacy

De bestuursvoorzitter legde de nadruk op het door innovaties razendsnel veranderende bankieren van de nabije toekomst. “Ons team behaalde recent een aantal belangrijke successen. Zo is er een blockchain code ontwikkeld voor het waarborgen van privacy die bijna tien keer efficiënter is. Bovendien zijn er met blockchain digitale platforms ontwikkeld voor handelstransacties in landbouwgoederen en energie, dit laatste in samenwerking met andere partners.”

Witwaspraktijken

Blockchain-kenner, auteur en consultant Paul Bessems bevestigt dat er voor banken, ondanks de zeker ook op de loer liggende gevaren die de nieuwe tijd brengt, wel degelijk  toepassingen aan de horizon gloren. “Efficiënter uitvoeren van payment processen, efficiënter maken van processen in de supply chain, identity management om fraude en witwaspraktijken tegen te gaan, checken van documenten, assetmanagement, concurreren met bedrijven die eigen wallets en payment services beginnen… Denk aan de Amazons en Apples van deze wereld!”

Bulkhandelaar

Met ABN Amro verhandelde ING vorige maand als eerste wereldwijd voedsel, door gebruik te maken van de nieuwe digitale technologie. Een grote voorraad soja werd via blockchain verkocht. Louis Dreyfus, vanuit Rotterdam opererende bulkhandelaar in agrarische producten, vond ABN Amro en ING aan zijn zijde tijdens de transactie. De partij soja werd vanuit de Verenigde Staten naar China geëxporteerd. Nederlandse banken hebben sinds jaar en dag een uitstekende reputatie bij afhandeling van dit soort administratief complexe en intercontinentale transacties.  

Cash Cycle

Omdat er tientallen documenten met de hand moeten worden gecheckt, duurt afhandeling van zo’n deal gemiddeld twee weken. Zeker bij ‘moeilijke’ landen met veel bureaucratie, niet altijd even oprechte overheidsdienaren en op de achtergrond opererende criminelen. Door een nieuw platform te bouwen en de validatie van al het papierwerk via de blockchain te laten verlopen, wisten ABN Amro en ING die termijn van twee weken terug te brengen tot vier dagen. Ruim drie keer sneller. En veiliger. Klus geklaard. De proef liep parallel met de ‘ouderwetse’ wijze van handel, de vergelijking was snel gemaakt. Waardoor de conclusie gerechtvaardigd lijkt: het is technisch mogelijk om snel en een internationale transactie in agrarische producten tussen twee niet altijd optimaal bevriende naties te voltooien.

Real time volgen

Veiligheid staat bij voedsel deals extra hoog op de agenda, legt Paul Bessems uit. “Dan praat je over enorm grote financiële belangen. Om goede agrarische producten, ook vlees, te garanderen wordt alleen al in de Verenigde staten voor minstens honderd miljard dollar besteed. Een grote speler als Walmart, de Amerikaanse supermarktketen, gebruikt al langer blockchain voor voedsel deals. Omdat, als er iets mis is, denk aan bedorven vlees, dan altijd kan worden teruggegaan naar de bron. Door gebruik te maken van blockchain is in de vervoersketen achteraf niets meer te veranderen of te verbergen. Logisch dat Nederlandse banken die partij soja digitaal hebben begeleid. Want daar zit zeker handel en groei in.”    

Gevaar dat er tijdens het transport wordt gesjoemeld, zeker niet ondenkbaar bij deals als deze, wordt geminimaliseerd. Door blockchain is cash-cycle, de voortgang van de gehele operatie is in real time te volgen. Er bestaat inmiddels ook een vergelijkbaar platform voor koop en verkoop van olie. En ING hoopt op niet al te lange termijn op vergelijkbare wijze internationaal in metalen te gaan handelen.

Bureaucratie omzeilen

Maar duidelijk is ook dat blockchain nog niet algemeen kan worden ingevoerd, om kostbare tijd te winnen en frustrerende bureaucratie te omzeilen. Het betreft immers vele partijen, tal van landen en compleet verschillende wetgevingen. Juridisch is er, zeker internationaal, nog een lange weg te gaan. Een woordvoerder van ABN Amro verwacht dan ook dat het eerder jaren dan maanden duurt voor alle hobbels op het net aangelegde blockchain asfalt zijn gladgestreken.

Vertrouwen in banken

Paul Bessems, alom gerespecteerd als een van de blockchain- en cryptogeld kenners van ons land: “Geld wordt straks data. De vorm verandert en banken kunnen daarin hun rol spelen. Want klanten vertrouwen banken als het gaat om veilig transport en de opslag van geld. En waarschijnlijk verdwijnt dat vertrouwen niet als het in de toekomst om data gaat. Traditioneel geld zal minder relevant worden. Waarom? Heel simpel. Er is een overschot, het is niet transparant, we zullen andere methoden vinden dan uitsluitend prijs om vraag en aanbod samen te brengen. En last but not least; we kunnen producten veel goedkoper, sneller en betrouwbaarder delen zonder wisselkoersen. Straks worden, dankzij big data, andere betaalmiddelen veel belangrijker dan dollar, euro of yuan. En dat is dan allemaal mogelijk gemaakt door blockchain-technologie.”

Gerelateerde artikelen