Bijna elk proces is te verbeteren met blockchain

Inmiddels huivert en beeft de financiële wereld al lang niet meer bij het horen van de term blockchain.

Door Sjoerd Hobo 

Dat het veel gaat veranderen moge duidelijk zijn door de hoeveelheid aandacht die het krijgt. Blockchaingoeroe Martijn Bolt noemt het ‘een evolutionaire stap in de automatisering’. Dit zei hij tijdens het QNH Consulting event ‘Blockchain, kans of bedreiging?’. 

Immers, diverse taken worden overgenomen van centrale partijen in onze samenleving die vertrouwen toevoegen aan de transacties van waarde en eigendom, zoals banken en notarissen. De aanwezigen op het event zijn het erover eens dat blockchain de komende jaren steeds meer invloed gaat hebben op de maatschappij en op de manier waarop mensen en bedrijven met elkaar acteren. 

Wiskunde, economie en de speltheorie als basis van blockchain
Blockchain combineert wiskunde, economie en de speltheorie op slimme wijze. De wiskunde staat voor de mathematische regels die bepalen waaraan deelnemers moeten voldoen om mee te mogen doen. Omdat blockchain gaat over eigendom, is er een economische prikkel om je aan de regels te houden. 

Niet meer mee mogen doen zorgt ervoor dat er niet meer bijgedragen en geprofiteerd kan worden van de meerwaarde die in het netwerk ontstaat. Een blockchain is als het ware een kleine micro-economie. De speltheorie gaat ervan uit dat het gedrag van individuele spelers voorspelbaar wordt, omdat frauderen nagenoeg onmogelijk is geworden. Daarom is er geen centrale autoriteit, zoals een bank, meer nodig. We plaatsen met blockchain de vertrouwensfunctie vanuit de samenleving in de infrastructuur. 

Met deze technologie wordt er automatisch voor gezorgd dat iedereen dezelfde waarheid heeft en regels volgt. Wanneer het gaat om eigendom is het belangrijk dat er geen onzekerheid is of een transactie daadwerkelijk is uitgevoerd. Met blockchain ontstaat er een trustless consensus, het vertrouwen is geautomatiseerd.  

Hoe voorkom je als centrale partij dat je voortbestaan wordt bedreigd?
Doordat er een trustless consensus ontstaat worden centrale partijen zoals banken voor uitvoerende taken en het toevoegen van vertrouwen aan transacties overbodig. Hoe kunnen banken ervoor zorgen dat ze blijven voortbestaan? Het belangrijkste is waarschijnlijk het loslaten van taken die middels blockchain geautomatiseerd worden. Door te ontdekken wat blockchain kan toevoegen voor klanten ontstaan nieuwe businessmodellen. Deze businessmodellen zullen zich vooral concentreren op de autoriteit van de financiële sector. De kennis binnen financiële instellingen en organisaties is van onschatbare waarde en zal terugkomen in nieuwe activiteiten.

Financiële sector loopt voor in adoptie blockchain
In Nederland worden door de financiële sector al diverse pilots uitgevoerd. De financiële sector loopt zelfs voorop bij het toepassen van blockchaintechnologie. Er zijn twee hoofdredenen waarom deze sector, ondanks de bedreiging die blockchain voor ze kan zijn, dit toch heeft omarmt. De financiële sector heeft een enorme regeldruk en er zijn veel uitvoerende taken die volledig volgens de wet uitgevoerd dienen te worden. Bijna elk proces in de financiële sector is te verbeteren met de inzet van blockchain. Uiteraard moet de inzet zich focussen op het verbeteren van de klantervaring, maar zelfs dan kan er efficiëntie behaald worden voor het bedrijf zelf en kunnen er kosten worden bespaard. Daarnaast maakt de financiële sector veelal gebruik van verouderde ICT-systemen, deze vervangen is kostbaar en door de inzet van blockchain wordt de investering kleiner. 

Hoewel de financiële sector een jaar geleden nog wat huiverig was, is blockchain inmiddels door vele financiële instellingen en organisaties omarmd. Door met blockchain processen te verbeteren en de automatisering te versimpelen en hiermee aan de klantwensen te voldoen, vormt blockchain een grote kans voor de sector. Zeker geen bedreiging. 

Gerelateerde artikelen