Beursfondsen koppelen topbeloningen aan duurzaamheid

Maar bestuurders wantrouwen hun eigen ESG-programma’s.

Bijna zes op de tien Nederlandse beursgenoteerde bedrijven koppelde de beloningen van bestuurders vorig jaar aan duurzame ESG-criteria (Environmental, Social, Governance). Tegelijk geven bestuurders aan dat ze programma’s voor duurzaamheid voor geen cent vertrouwen.

Dit blijkt uit diverse onderzoeken van onder andere IT-bedrijf Diligent. Dat bedrijf wijst op op de leidende positie van Nederlandse beursfondsen in het verbinden van topbeloningen aan ESG-criteria. In de EU is het percentage bedrijven gestegen dat ESG-criteria opneemt in beloningsplannen voor bestuurders. In 2008 deed vier procent dat, in 2020 was dat 34 procent.

Onderzoekers denken dat de relatie tussen topbeloningen en ESG wordt ingegeven door de richtlijn van de Europese Commissie over het rapporteren van duurzaamheideffecten. Deze Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) gaat in met ingang van 2023.

Dat is tegen het zere been van topbestuurders, die zeggen geen vetrouwen hebben in ESG-programma’s. Dit komt naar voren t uit onderzoek van de non-profitorganisatie OCEG. Meer dan de helft van de 530 ondervraagde bedrijfsleiders in Europa en de VS twijfelen aan de betrouwbaarheid en volwassenheid van hun eigen ESG-programma’s. Aandeelhouders van vier bedrijven verwierpen sinds 2020 managementbesluiten over duurzaamheid van de organisatie.

Dit jaar hebben ten minste vijftien bedrijven uit heel Europa een voorstel gedaan voor hun klimaatactieplannen. De verwachting is dat dit er nog veel meer gaan worden. Aandeelhouders van veel bedrijven zullen in het vierde kwartaal stemmen over deze ‘Say on Climate’-voorstellen.

Gerelateerde artikelen