Beter leidinggeven door vertrouwen en minder controle

Beter leidinggeven door vertrouwen en minder controle
Hoe geef je als financial in deze tijden van agility en flexibiliteit effectief leiding?

Bedrijven hebben op allerlei manieren flexibiliteit ingebouwd om snel op veranderingen te anticiperen en reageren. Leidinggeven is in deze tijd van ‘agility’ veranderd: directief leidinggeven en controle zijn minder belangrijk en werknemers hebben meer beslissingsbevoegdheden. Hoe geef je dan effectief leiding? Door het juiste evenwicht te kiezen tussen controle en vertrouwen, luidt het antwoord.

Dat staat in de whitepaper ‘Beter leidinggeven: meer vertrouwen, minder controle’.

De komst van de netwerksamenleving en netwerkorganisaties is een megatrend, die een nieuwe manier van leidinggeven afdwingt. Minder gericht op top-down planning en controle, nu blijkt dat de samenleving niet maakbaar is en bedrijven minder goed beheersbaar zijn dan in het verleden. Maar wat is het alternatief voor controle?

Geen enkele controle?

Volledig loslaten is een optie. Geen leidinggeven, maar beslissingen overlaten aan zelfsturende teams en individuen die vaak zijdelings bij het bedrijf betrokken zijn. Er is zelden een garantie dat ze goede besluiten nemen. Sterker, het gevaar bestaat meestal dat een bedrijf stuurloos wordt – een speelbal wordt van allerlei krachten in- en om de onderneming. Een bedrijf zonder enige leiding is dus in de regel niet de oplossing.

 

Empowerment

Leidinggevenden blijven meestal dus belangrijk, maar de moderne leidinggevende is eerder iemand die werknemers ‘coacht’, ‘faciliteert’ en hun ‘potentieel helpt verwezenlijken’ of ze zelfs helpt om ‘boven zichzelf uit te stijgen’ dan dat hij ze strak aanstuurt en controleert. ‘Empowerment’ van medewerkers is zijn streven, niet disciplinering zoals vroeger.

Control nieuwe stijl

Medewerkers krijgen in een organisatie die naar empowerment streeft allerlei verantwoordelijkheden toegekend. Maar er moet ook controle zijn of ze dat vertrouwen waard zijn. Presteren ze goed? Leren ze genoeg, houden ze hun prestatievermogen op peil? Hoe bouw je deze ‘control nieuwe stijl’ in? Ook daarover gaat de whitepaper.