Beter databeheer gaat verspilling werktijd tegen
Een gemiddelde Nederlander staat in bijna 400 verschillende databanken met nagenoeg dezelfde gegevens. Per persoon produceren we wereldwijd 15 MB aan data per minuut. Maar die toename van informatie leidt niet tot betere besluitvorming. Ondanks hoge IT-budgetten verlopen de productie en consumptie van data steeds slechter.
Dit leidt ertoe dat mensen dertig procent van de tijd onnodig achter de computer zitten. Dat is in Nederland ruim 2,3 miljard uur, het equivalent van 1,8 miljoen fte. Een betere organisatie van data zou de tekorten op de arbeidsmarkt kunnen oplossen.
Met name in kantoren is de verspilling enorm. Bijgevolg nemen burn-out klachten toe en twijfelen velen aan de zin van hun kantoorbaan. In het digitale tijdperk is het moeilijk om data goed te organiseren. Om dat te verbeteren moeten mensen weten welke data ertoe doen en ze optimaal georganiseerd kunnen worden. Je moet ‘datawijs’ worden.
Het boek ‘Datawijsheid; hoe datagedreven organiseren kantoorwerk reduceert’ van Paul Bessems probeert hiervoor oplossingen aan te reiken. Kantoorwerk kan daardoor fors worden teruggedrongen doordat er minder administratief werk nodig is. Een haalbaar perspectief dat niet alleen aantrekkelijk is voor werknemers en werkgevers, maar ons vooral kan helpen om tekorten in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs en andere maatschappelijke diensten op te lossen.