Best M&A Strategy: gestaag bouwen
Aalberts Industries, Jan Aalberts
‘Houd het strak en simpel’, zegt Aalberts keer op keer in interviews. En volgens de respondenten van het onderzoek heeft hij dat ook goed in de hand. Met acht overnames dit jaar bouwt Aalberts gestaag verder aan een multinational, met een omzet van 1 miljard euro en 7.500 medewerkers op 120 locaties op allerlei continenten. In Elsevier werd hij onlangs al de koning van de overnames genoemd. Zijn stelregel: elk bedrijf moet vanaf de eerste dag meteen een bijdrage aan de winst leveren, al is het maar 1 eurocent. Er is geen tijd om warm te draaien.
VNU, Rob van den Bergh
Wellicht een vreemde eend in de bijt, zeker gezien het feit dat hij onlangs van zijn voetstuk viel vanwege de overname van IMS Health. Ondanks de val hebben overnamespecialisten stuk voor stuk respect voor de manier waarop Rob van den Bergh zijn concern heeft omgevormd. Van uitgeverij naar informatiemakelaar, waar hogere marges zijn te behalen. Hij stootte onder meer de Gouden Gids af en kocht Nielsen Media Research. De transformatie is een buitengewoon goed idee, maar de respondenten vinden wel dat Van den Bergh beter naar zijn aandeelhouders had moeten luisteren.
DSM, Peter Elverding
Van bulkchemie naar fijnchemie. Dat is in het kort de transitie die DSM onder Peter Elverding doormaakte. Het van oorsprong Limburgse concern verkocht aan Sabic, kocht aan van Roche. Bestempelde een aantal activiteiten als niet-kern en ging bijna geruisloos over naar markten waar de toegevoegde waarde groter is. Een transitie zonder bravoure, maar met veel beleid. Gedegen, consistent, kortom: succesvol.
Fugro, Gert-Jan Kramer
Kramer staat bekend om kralen rijgen. Van vele kleine ingenieursbureaus heeft hij één groot concern in bodemonderzoek gemaakt. Hij leeft van M&A. Laatste toevoegingen zijn Elcome Surveys en Thales Geosolutions. In twintig jaar is Fugro dertig keer zo groot geworden. Overnemen zit Kramer in het bloed. Waar beleggers normaal gesproken een discount op de koers leggen vanwege een acquisitie, is het trackrecord van Fugro zo goed dat dat geen rol speelt.
BAM Groep, Wim van Vonno
Na 23 jaar is Van Vonno sinds 1 oktober bestuursvoorzitter af bij de Koninklijke BAM Groep. Per 1 januari gaat hij definitief met pensioen. Het is dat Van Vonno de onderhandelingen over de koop van AM Wonen en AM Grondbedrijf zelf wil afronden, anders had hij het nu al rustiger gehad. Van Vonno heeft in overnames een goede hand gehad. Beleggers vaarden er wel bij. Wie 23 jaar geleden voor 1 euro een aandeel had ingekocht, had er nu 1.200 euro voor teruggekregen.