Best acquisition: strategisch sterk
ABN AMRO- Antonveneta, Rijkman Groenink
Als je maandenlang de voorpagina’s van de belangrijkste kranten bezet houdt, is het niet helemaal verwonderlijk dat je bij de genomineerden voor Best Acquisition komt. Groenink trotseerde het Italiaanse schimmenspel en kwam als winnaar uit de bus. In een overnamestrijd die zijn weerga niet kende. Compleet met soapachtige privé-details. Groenink kwam, zag en overwon en ABN AMRO heeft daarmee zijn felbevochten tweede thuismarkt.
Centric – Oranjewoud, Gerard Sanderink
Wat hebben een ingenieursbureau en een beursgenoteerde ict-onderneming met elkaar gemeen? Die vraag stelde menigeen na de aankondiging van Sanderink dat hij Oranjewoud ging kopen. Maar wie verder kijkt dan zijn neus lang is, weet dat techniek en ict steeds meer in toepassingen integreren. Bijvoorbeeld bij het beheer van gebouwen en installaties. Sanderink voegde Oranjewoud samen met zijn onderdeel Centric KSI, samen gingen ze onder de naam Oranjewoud verder. Kort gezegd een erg sterke zet.
Getronics- PinkRoccade, Klaas Wagenaar
Klaas Wagenaar maakte als CEO van Getronics in de overnamestrijd om PinkRoccade mee. Dat was de eerste aandeelhoudersrevolte na de invoering van de corporate governance code Tabaksblat. Kortom: hij schreef geschiedenis. Wagenaar bleef temidden van de voor Nederlandse begrippen ongekend harde overnamestrijd koel. Hij wist de uiterste complexe deal tot een goed einde te brengen en boekt inmiddels de eerste synergie-effecten.
KPN – Telfort, Ad Scheepbouwer
Na het nodige snijwerk in KPN, is Ad Scheepbouwer nu weer aan het bouwen. Hij betaalde een hoge prijs voor Telfort, maar het was evengoed strategisch een briljante zet. Zestig procent marktaandeel heeft KPN nu, waarmee het concern ruimschoots de concurrentie voorblijft. Hoe Scheepbouwer de nieuwe concentratie op de telecommunicatiemarkt langs de Nederlandse MededingingsAutoriteit heeft gekregen, mag Joost weten. Het getuigt in ieder geval van lef om, ondanks de waardestijging in zo’n korte periode, toch Telfort te kopen.
United Services Group – Solvus, Ron Icke
Al zeven jaar was het beursgenoteerde United Services Group in gesprek met zijn Belgische branchegenoot Solvus. Een paar maanden geleden lijfde USG zijn buurman in waardoor het concern van Ron Icke in één klap meer dan verdubbelde. De CEO stuurt aan op kritische massa in een uitzendmarkt die omzetherstel binnen bereik heeft. Daarmee kan USG People de concurrentie aan met Randstad.