Benchmarken: kijk en vergelijk

Financiële cijfers. Handig, want ze zijn kwantitatief en vergelijkbaar. Met behulp van kengetallen zijn tendensen waar te nemen op basis waarvan financieel managers kunnen sturen. Hier behandelen we een aantal van die kengetallen.

Solvabiliteit: geeft aan in hoeverre een onderneming afhankelijk is van geld van anderen. In welke mate in de onderneming zelf in staat om tegenslagen op te vangen. Over het algemeen gesproken is een onderneming gezond als het een solvabiliteit van 30 procent of meer heeft.
Solvabiliteit = eigen vermogen : totaal vermogen x 100 procent

Liquiditeit: geeft aan in hoeverre een onderneming in staat is haar verplichtingen na te komen op de korte termijn. Denk aan het betalen van leveranciers en belastingen.
Liquiditeit = vlottende activa : schulden korte termijn x 100 procent

Rentabiliteit: geeft aan in welke mate een onderneming in staat is winst te maken met het door haar geïnvesteerde kapitaal. Dit kengetal is te vergelijken met de actuele rentestand.
Rentabiliteit = winst (of toename eigen vermogen) over een bepaalde periode : het eigen vermogen aan het begin van die periode x 100 procent

Voorraden: geeft aan hoe lang de voorraad blijft liggen en hoe lang er geld vastzit in de voorraad.
Omloopsnelheid voorraden = voorraden : inkoopwaarde x 365 dagen

Debiteuren: geeft aan na hoeveel dagen debiteuren betalen en hoe lang er geld uitstaat.
Afnemerskrediet = debiteuren : omzet x 365 dagen

Crediteuren: geeft aan na hoeveel dagen de onderneming haar crediteuren betaalt en in hoeverre hier een verkapte kredietbehoefte blijkt.
Leverancierskrediet = crediteuren : inkoopwaarde x 365 dagen

Per branche zijn er parameters van de liquiditeit, de solvabiliteit en de rentabiliteit. Zo kan een onderneming vergelijkingen uitvoeren met branchegenoten. Daarvoor bestaat in een aantal branches al het instrument van de benchmark. Een aantal soortgelijke bedrijven levert daarbij cijfers in. Die worden anoniem getotaliseerd en gemiddeld. Dat gemiddelde krijgt de onderneming die meewerkt en zij kan deze vergelijken met haar eigen cijfers. Om vervolgens zich af te vragen: waar kan het beter? Daarnaast kunnen deze kengetallen in de tijd worden gevolgd, zoals de omloopsnelheid van voorraden, debiteuren en crediteuren. Elk cijfers zegt iets over de gang van zaken binnen de onderneming.
Bron: SRA