Belastingplan 2025: lagere lasten voor bedrijven en burgers

Belastingplan 2025 zet in op lastenverlichting, vereenvoudiging en vergroening

Het Belastingplan 2025 bevat diverse maatregelen die de lasten voor bedrijven. Voor financieel managers in het bedrijfsleven zijn vooral de verlaging van het box 2-tarief, de verruiming van de renteaftrekbeperking en het grotendeels terugdraaien van de versobering van de 30%-regeling relevant. Deze maatregelen kunnen leiden tot lagere belastinglasten en een gunstiger vestigingsklimaat voor bedrijven.

  • belastingplan 2025 verlaagt lasten bedrijven en burgers
  • vestigingsklimaat versterkt, 30%-regeling expats aangepast
  • overdrachtsbelasting woningen naar 8%, salderingsregeling beëindigd

Het kabinet zet in op vereenvoudiging van het belastingstelsel. Zo worden de voertuigclassificaties in de autobelastingen gestroomlijnd en wordt de aftrek van zorgkosten vereenvoudigd. Daarnaast worden stappen gezet in de vergroening, zoals het afschaffen van de vrijstelling in de kolenbelasting voor duaal en non-energetisch verbruik kolen per 2027. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Extra tariefschijf inkomstenbelasting en verlaging eerste schijf

Om de koopkracht te ondersteunen, komt er een extra tariefschijf in de inkomstenbelasting en wordt het tarief in de eerste schijf verlaagd. Dit moet leiden tot een evenwichtiger koopkrachtbeeld, waarbij vooral kwetsbare groepen en werkende middeninkomens worden ondersteund.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Versterking vestigingsklimaat voor bedrijven

Het kabinet wil het vestigingsklimaat voor bedrijven versterken. Enkele eerder aangekondigde lastenverzwaringen worden teruggedraaid, zoals het afschaffen van de inkoopfaciliteit voor beursfondsen in de dividendbelasting. Ook wordt de renteaftrekbeperking verruimd naar 25% van de winst.

Aanpassingen 30%-regeling voor expats

De versobering van de 30%-regeling voor expats wordt grotendeels teruggedraaid. Er komt een constant forfait van 27% en de salarisnorm wordt verhoogd. Dit moet Nederland aantrekkelijker maken voor buitenlands talent.

Verlaging overdrachtsbelasting voor woningen naar 8%

Per 2026 wordt het algemene tarief van de overdrachtsbelasting voor woningen verlaagd van 10,4% naar 8%. Dit moet bijdragen aan een groter aanbod van huurwoningen door investeringen te stimuleren.

Klimaatmaatregelen en vergroening belastingstelsel

Het kabinet neemt diverse klimaatmaatregelen, zoals het verlagen van de dispensatierechten onder de CO2-heffing voor afvalverbrandingsinstallaties. Ook komt er een nieuwe tariefkorting in de motorrijtuigenbelasting voor emissievrije auto’s.

Vereenvoudiging huurtoeslag en kindgebonden budget

De huurtoeslag wordt vereenvoudigd door het aantal huishoudtypes terug te brengen van vier naar twee. Het kindgebonden budget wordt geïntensiveerd om kinderarmoede tegen te gaan.

Beëindiging salderingsregeling zonnepanelen

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt per 2027 beëindigd. Dit moet zorgen voor een efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet en een besparing voor de schatkist.

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.
Gerelateerde artikelen