Belastingdienst blundert met jaarrekeningen
De belastingdienst heeft drie ministeries vorig jaar verkeerde informatie gegeven, waardoor voor een bedrag van 1,2 miljard euro te weinig aan openstaande voorschotten werd geboekt. Het ging om verstrekte voorschotten voor huur-, zorg- en kinderopvangtoeslagen. Ook de controllers van de Auditdienst Rijk (ADR) zagen de fout niet.
Lees ook: Financials gaan massaal werken bij belastingdienst
De belastingdienst heeft de fout onlangs zelf ontdekt en minister Hoekstra en staatssecretaris Snel van Financiën betreuren de omissie. Ze zeggen er alles aan te doen om het recht te trekken: “Er is geen effect op de rechtmatigheid van de uitgaven en er zijn ook geen consequenties voor de ontvangers van toeslagen'', aldus het ministerie.
Niet definitief
De ministeries van Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid en Sociale Zaken hadden eind 2018 in totaal 15,8 miljard euro aan voorschotten uitstaan. Het zijn toeslagen die al waren uitgekeerd, maar nog niet definitief aan de ontvangers waren toegekend. Door de fout stond slechts een bedrag van 14,6 miljard euro in de boeken.
Samen met de ADR neemt de belastingdienst maatregelen om herhaling te voorkomen. Zo worden bij het opstellen van het betreffende rapport handmatige verwerkingen voortaan zo veel mogelijk beperkt. Ook wordt de interne controle aangescherpt.
Rekenkamer kritisch
Hoekstra heeft ook de Algemene Rekenkamer ingelicht over de fout. Die was vorige week al kritisch over de financiële verantwoording van het kabinet over het afgelopen jaar. De boekhouding kreeg maar een krappe voldoende. De Tweede Kamer debatteert vandaag over de jaarverslagen van de Rijksoverheid en over de beoordeling daarvan door de Rekenkamer.