Bedrijven nog niet klaar voor verplichte duurzaamheidsrapportage

Bedrijven nog niet klaar voor verplichte ESG-rapportage EU

In een recent onderzoek onder 501 bedrijven in de Benelux, uitgevoerd door IPSOS komt naar voren dat een 82% van de Nederlandse bedrijven nog niet klaar is voor de verplichte EU-duurzaamheidsrapportage. Deze verplichting wordt 1 januari 2024 van kracht onder de naam Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de EU. Deze richtlijn dwingt grote bedrijven om te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu als onderdeel van het EU Green Deal-beleid.

  • 82% van Nederlandse bedrijven onvoorbereid voor verplichte EU-duurzaamheidsrapportage
  • duurzaamheid topprioriteit voor Nederlandse bedrijven, elektrificatie en digitalisering als
  • sleutelmiddelen oproep aan de overheid en optimisme voor de toekomst

Duurzaamheid als Topprioriteit

Het onderzoek, gericht op zowel Nederlandse als Belgische bedrijven, biedt een diepgaand inzicht in de inspanningen, barrières en kansen waarmee bedrijven worden geconfronteerd op het gebied van duurzaamheid. Duurzaamheid blijkt een topprioriteit te zijn, aangezien 60% van de Nederlandse bedrijven klimaatbezorgdheid als belangrijkste drijfveer noemt. Maar liefst 46% wordt gedreven door het verlangen om energiekosten te besparen, en 44% ziet naleving van wet- en regelgeving als een cruciale motivatie.

Alle ins en outs en de toepassing van de nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive in twee dagen. De leergang CSRD bestaat uit de essentiële cursussen CSRD Essentials en CSRD Advanced. Na deze leergang draag je effectief bij aan de duurzaamheidsverslaggeving van jouw organisatie.

Elektrificatie en Digitalisering als Duurzame Hefbomen

In een tijd waarin de klimaatproblematiek en stijgende kosten de duurzaamheidsagenda domineren, erkennen bedrijven in Nederland de waarde van elektrificatie (77%) en digitalisering (78%) als bewezen en effectieve middelen om energieverbruik en CO2-uitstoot te verminderen. Deze technologieën dienen als krachtige instrumenten om energieverspilling tegen te gaan, energiegebruik te optimaliseren en te zorgen voor een veerkrachtige hernieuwbare energievoorziening.

Oproep aan de Overheid

Bedrijven worden echter geconfronteerd met uitdagingen zoals hoge investeringskosten, complexe wet- en regelgeving, en praktische belemmeringen zoals netcongestie. In dit kader roept 92% van de Nederlandse bedrijven de overheid op om dringend actie te ondernemen om de netcapaciteit te vergroten. Bedrijven zien ook een rol voor de overheid in het standaardiseren van Europese wet- en regelgeving (74%) en het bevorderen van kennisdeling (72%).

Energiekosten en Innovatie

De stijgende energiekosten zijn een belangrijke zorg, waarbij de energierekening van bedrijven vorig jaar gemiddeld met 18,3% is gestegen. Voor meer dan de helft van de bedrijven heeft dit geleid tot een versnelling van duurzaamheidsgerichte activiteiten. Terwijl 65% van de bedrijven verwacht dat de energiekosten deze winter hoog blijven, blijft er een sterke wil om duurzamer en efficiënter te opereren.

Optimisme voor de Toekomst

Alexandre Golisano, Country President van Schneider Electric Nederland, benadrukt de noodzaak van versnelling in digitalisatie en decarbonisatie. Hij zegt: “We moeten efficiënter werken, overschakelen op koolstofarme energiebronnen, onze interne processen elektrificeren en onze volledige toeleveringsketen inschakelen om de decarbonisatie te stimuleren.” Golisano is optimistisch en ziet dit als een cruciaal momentum om de Europese klimaatdoelstellingen te halen.

Het volledige rapport van het onderzoek is beschikbaar voor bedrijven die hun duurzaamheidsinspanningen willen vergroten en in lijn willen brengen met de aankomende EU-richtlijnen.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Alle ins en outs en de toepassing van de nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive in twee dagen. De leergang CSRD bestaat uit de essentiële cursussen CSRD Essentials en CSRD Advanced. Na deze leergang draag je effectief bij aan de duurzaamheidsverslaggeving van jouw organisatie.