Bedrijven lopen (nog) niet warm voor XBRL

fallback
XBRL (eXtended Business Reporting Language) is nauwelijks bekend bij Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. Uit onderzoek van Ernst & Young naar de mate waarin digitale verslaglegging leeft, blijkt dat bedrijven niet enthousiast zijn voor deze nieuwe standaard voor gegevensuitwisseling.

Slechts een klein aantal grote ondernemingen experimenteert met XBRL gericht op het versnellen van interne informatievoorziening en het verbeteren van de beheersing van bedrijfsprocessen. De helft van de ondervraagden zegt zelfs nog nooit van XBRL gehoord te hebben. Uit het onderzoek blijkt dat bij beursgenoteerde bedrijven de prioriteit op dit moment bij andere zaken ligt.

Implementatie van IFRS geniet momenteel de meeste aandacht, gevolgd door Tabaksblat-aanbevelingen. Volgens de onderzoekers komt er binnen een jaar of vijf nog wel een zegetocht van XBRL. Te veel partijen hebben namelijk belang bij een verregaande vorm van digitalisering van de gegevensuitwisseling om de acceptatie van XBRL nog te kunnen stoppen.

De maatschappij vraagt een grotere transparantie van ondernemingen en de aandeelhouder wil bedrijfsgegevens snel en optimaal met elkaar kunnen vergelijken. De onderneming zelf wil lagere administratieve lasten en toezichthouders eisen een hogere kwaliteit van informatievoorziening. Dit alles schreeuwt om XBRL.

Door de overheid wordt XBRL al volop ondersteund. De eerste initiatieven, onder meer door de Belastingdienst, het Centraal Bureau voor de Statistiek en een aantal Waterschappen, zijn gestart. Eerder dit jaar werd overigens duidelijk dat de nieuwe aanlevermethode van gemeentelijke financiële informatie aan het CBS voorlopig nog geen succes is. De meeste gemeenten hielden vast aan het aanleveren via Excel.

Gerelateerde artikelen