Bedrijven hebben een hard hoofd in verplichte loontransparantie

De administratieve lasten zijn fors, zeker voor middelgrote bedrijven.

Bedrijven steunen via werkgeversorganisaties het doel van de Europese richtlijn loontransparantie, maar ze zijn bezorgd over de uitvoerbaarheid van het wetsvoorstel. Dat blijkt uit de reacties op een internetconsultatie die de overheid over het item heeft gehouden.

De richtlijn is bedoeld om gelijke beloning voor gelijk of gelijkwaardig werk tussen mannen en vrouwen te bevorderen en daarmee gendergelijkheid te versterken. Maar de administratieve lasten dreigen fors te worden, zeker voor middelgrote bedrijven. Ook zijn bedrijven beducht voor reputatieschade door verkeerde interpretatie van cijfers en onduidelijkheid over begrippen zoals ‘loon’ en ‘onderneming’.

Werkgevers vrezen verder dat vertaling van de Europese richtlijn in nationale wetgeving zal leiden tot versnippering van verplichtingen voor internationaal opererende bedrijven.

De werkgevers eisen dat er geen boetes of andere sancties van kracht zijn in de eerste jaren na invoering. “Werkgevers hebben nog veel uitvoeringsvragen, waarbij de wettekst zelf onvoldoende houvast biedt”, zo stelt werkgeversvereniging AWVN.

 “Hoewel een deel van de loonverschillen tussen vrouwen en mannen verklaarbaar is, blijven er ook verschillen bestaan die niet verklaarbaar zijn”, aldus de werkgeversorganisaties.

Gerelateerde artikelen