Bankpresident: werkgevers moeten lonen verhogen

Loonsverhogingen van 5 tot 7 procent helpen tegen koopkrachtverlies.

Werkgevers kunnen de lonen extra verhogen, vindt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). Als ze dat doen helpt dat om het koopkrachtverlies door de hoge energieprijzen binnen de perken te houden, heeft hij gezegd in actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Knot zei een rekensom gemaakt te hebben waaruit naar voren komt dat de lonen 5 tot 7 procent omhoog zouden kunnen. Hij benadrukte wel dat het om een gemiddelde gaat. Het is niet zo dat bedrijven in alle sectoren er even goed voorstaan en dat er overal evenveel ruimte is, sommige bedrijfstakken gaan juist erg gebukt onder de hoge energieprijzen. “Maar er zijn ook sectoren die een recordwinstgevendheid hebben, denk aan de handel en de industrie.”

DNB kwam begin deze week al met nieuwe economische ramingen. Daaruit kwam naar voren dat de arbeidsmarkt voorlopig uiterst krap blijft en dat de werkloosheid slechts licht zal oplopen. Dat betekent dat de roep om personeel in veel sectoren blijft bestaan. DNB-hoofdeconoom Olaf Sleijpen was eveneens van mening dat er in veel sectoren nog ruimte is voor extra loonsverhoging.

Dat wil overigens niet zeggen dat werkgevers met hun lonen de inflatie volledig moeten compenseren. DNB waarschuwt al langer dat automatische prijscompensatie – iets wat bijvoorbeeld vakbonden graag willen – geen goed idee is, want dat zou de inflatie juist extra kunnen aanjagen. In dat geval zou sprake zijn van een zogeheten loon-prijsspiraal, waarbij mensen flink meer te besteden krijgen, meer gaan uitgeven en daarmee bedrijven aanzetten om hun prijzen verder op te voeren. Vooralsnog heeft DNB nog niet de indruk dat zo’n scenario dreigt.

(ANP)