Bankmutaties meest gedigitaliseerde proces

In het Nederlandse bedrijfsleven is de helft van de bedrijfsprocessen gedigitaliseerd, in totaal 54 procent. In grote bedrijven verlopen meer processen digitaal (62%) dan in het mkb (52%).

Dat blijkt uit de eerste Nederlandse Digitaliseringsindex, gebaseerd op een onderzoek van Kantar TNS, onder meer dan 200 Nederlandse bedrijven in opdracht van Visma Software.
 
Alle bedrijven geven aan de komende jaren een flinke stap voorwaarts te zullen maken. In 2020 wil het bedrijfsleven 71 procent van de bedrijfsprocessen gedigitaliseerd hebben. In de grote bedrijven ligt de ambitie iets hoger (79%) dan in het mkb (70%).
 
ICT-expert Ben van der Burg schreef het voorwoord bij het rapport. Hij merkt op dat veel traditionele bedrijven nog niet begrijpen hoe belangrijk technologie voor hun bedrijf is. “Ze besteden lachend een paar miljoen euro aan een televisiecampagne. Vraag je vervolgens een miljoen euro voor de digitalisering van hun hun bedrijf, dan kijken ze je aan alsof je gek bent, terwijl iedereen snapt dat de laatste investering meer effect zal sorteren. Dit kortzichtige kortetermijndenken zie je terug in de cijfers van dit onderzoek. De uitkomst had niet iets meer dan de helft moeten zijn, maar meer dan negentig procent.”
 
Bankmutaties meest, onkostendeclaraties minst gedigitaliseerd
Het meest gedigitaliseerde proces vandaag de dag is de verwerking van bankmutaties. 61 procent hiervan is (volledig) gedigitaliseerd via een koppeling van het systeem van de bank en het eigen boekhoudsysteem. Er is een groot verschil tussen mkb en grote bedrijven. In het mkb is iets meer dan de helft (56%) van de bankmutaties volledig gedigitaliseerd, in grote bedrijven is maar liefst 85 procent van deze processen volledig gedigitaliseerd. 

Het minst gedigitaliseerde proces is die van onkostendeclaraties. Nog maar in 23 procent van de bedrijven zijn onkostendeclaraties digitaal. In het mkb is dat met 16 procent lager dan in grote bedrijven (55%). Ook in de nabije toekomst zal dat voor het mkb niet veranderen. Van de bedrijven die dit proces nog niet gedigitaliseerd hebben, gaat naar verwachting een op de tien mkb’ers (11%) de onkostendeclaratiestroom digitaliseren.
 
Urenregistratie hoog op de wensenlijst
30 procent van de bedrijven geeft aan meer processen te willen automatiseren de komende jaren. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar het digitaliseren van de urenregistratie. Daarnaast willen bedrijven processen voor onder meer productie, inkoop, voorraad en verkoop graag automatiseren.

Als grootste uitdaging naar digitale transitie noemen bedrijven veiligheid, privacy en cybercrime. Ook het gebrek aan kennis en het meekrijgen van medewerkers en klanten in de ontwikkelingen zien organisaties als hindernis.
 
40 procent van de bedrijven meent dat het Nederlands bedrijfsleven aan het begin van de digitale transitie staat. Ongeveer een even groot deel (43%) verwacht dat de situatie binnen vijf jaar helemaal anders zal zijn. Dan zullen alle processen bij de meeste organisaties geautomatiseerd zijn, is de verwachting van deze groep.
 
Het onderzoek is in het eerste kwartaal 2017 gehouden onder ruim 200 ceo’s, cfo’s en eindverantwoordelijken voor de financiële administratie bij mkb en grootbedrijf. De uitkomsten per categorie zijn gewogen. 

Gerelateerde artikelen