Banken voorzien 7 miljard aan wanbetalingen
Er zijn het afgelopen jaar meer bedrijven en mensen bij gekomen die hun leningen bij banken niet kunnen afbetalen. Leningen met wanbetalingen namen met ruim 7 miljard euro toe. Dat meldt de NOS op basis van eigen onderzoek.
Volgens de NOS is de stijging nog niet zorgwekkend voor banken. De grote piek aan wanbetalingen wordt na de zomer pas verwacht. De NOS meldt dat de omvang van leningen die nog wel werden afbetaald, maar waar het risico aanzienlijk is toegenomen groeiden met ruim 20 miljard euro.
De omroep stelt dat deze risicovolle leningen nog maar een klein deel omvatten van de in totaal 1900 miljard euro aan leningen die uitstaan. Dat is 1,8 procent van alle kredieten en het totaal aan leningen waar betalingen niet op binnenkomen 2,2 procent.
Volgens banken is het nog rustig op de afdelingen bijzonder beheer. De NOS wijst erop dat dit niet zegt dat er geen problemen zijn bij bedrijven. “Veel ondernemers worstelen met de andere rekeningen die doorlopen, zoals voor de huur, van toeleveranciers of belastingen”, aldus de omroep.
In sommige gevallen betalen ondernemers hun leningen door hun spaargeld aan te breken of door andere betalingen uit te stellen. Zo is de hoeveelheid uitgestelde belasting in december afgelopen jaar opgelopen tot 13,2 miljard euro.
Twee derde van de ondernemers die onder bijzonder beheer vallen, komen weer gezond uit hun penibele situatie. Of dat nu ook gebeurt, valt volgens de NOS nog te bezien.
Volgens de jaarcijfers van de vier grote banken die de NOS heeft opgevraagd, hebben deze banken een stroppenpot aangelegd van 1,7 miljard euro op 750 miljard euro aan verstrekte leningen in Nederland.