Banken betaalden dit jaar recordbedrag aan boetes
Volgens de sector zelf is een en ander te wijten aan ‘kosten vanwege reeds lang opgeloste kwesties’, aan de crisis en aan ‘boete-inflatie’ bij de betrokken toezichthouders. En inderdaad, de gemiddelde boetes die de Britse Financial Conduct Authority uitdeelde waren dit jaar gemiddeld vijf maal zo hoog als die van vorig jaar, namelijk ruim 3 miljoen pond tegen 600.000 in 2013.
De grootste schikking werd betaald door Bank of America in de VS, die $16,6 miljard (!) afdroeg vanwege misleiding van investeerders in securities op basis van slechte hypotheken. De Amerikaanse overheid liet daar zien dat deze niet van plan was de financiële wereld geheel straffeloos weg te laten komen met hun kwalijke rol in de grote crisis van 2008. En dat het toezichthouders ernst is in hun streven om banken ‘netter’ te laten werken, moge blijken uit de totaal $4,3 miljard aan boetes, uitgedeeld aan banken als UBS, Royal Bank of Scotland, HSBC, JPMorgan Chase, Citigroup en BofA vanwege het onderling manipuleren van Forex-rentetarieven. De bank die het hardst om de oren geslagen werd is BNP Paribas, dat in de VS een boete kreeg van $8,9 miljard vanwege overtreding van de wet in hun handel met Soedan, Iran en Cuba.
Mark Carney, bestuurder van de Bank of England, concludeert dat het feit dat er steeds weer nieuwe schandalen aan het licht komen betekent dat je niet langer kunt beweren dat het gaat om enkele rotte appels: “Het mag inmiddels duidelijk zijn dat we hier te maken hebben met een rotte mand!”
Meer details over de boetes van 2014 via de FT van 30 december. In de VS maakt het Department of Justice zich volgens de NYT op om ook Morgan Stanley te laten boeten voor hun inmiddels gebleken forse rol in de sub-prime hypothekenwindhandel.