Bang voor de toekomst? 7 tips voor het maken van een ‘plan b’
Hoewel de vooruitzichten voor de arbeidsmarkt voor een aantal functies iets beter zijn dan vorig jaar, zal de krimp van de totale werkgelegenheid in de financiële sector en in bedrijfstakken daaromheen in 2014 alleen maar doorzetten. In deze blog geef ik 7 tips voor een goed 'plan b' voor het geval dat een nieuwe baan of nieuw werk in uw huidige functie of vakgebied niet lukt.
De snelle afname in de werkgelegenheid in en rond de financiële sector in Nederland en een aantal landen om ons heen wordt veroorzaakt door de reeds vaak genoemde redenen, maar is ook het gevolg van het drastische inkrimpen van de financiële sector en bij bedrijven die direct of indirect voor die sector werken.
Daarbij gaat het niet alleen om een aantal specifieke functies binnen de sector zelf bij externe bureaus met bijvoorbeeld management consultants, accountants en juristen. De snel stijgende werkeloosheid in twee andere groepen in de financiële sector heeft namelijk tot nu toe veel minder de aandacht getrokken: senior management en het middelmanagement. Het gevolg van dit alles is dat veel mensen zich binnen de sector op dit moment onzeker voelen over de toekomst en zich afvragen hoe ze zich het beste kunnen voorbereiden op een vrijwillig of gedwongen vertrek.
Een van de meest voorkomende fouten die mensen binnen de financiële sector op dit moment maken is dat ze eigenlijk niet of nauwelijks nadenken over een goed ‘plan b’. Veel mensen gaan er namelijk van uit dat ze wel ander werk zullen kunnen vinden binnen de sector zelf. Of bij een ander bedrijf, of als zelfstandig adviseur. Een andere veelgemaakte fout is dat men pas begint na te denken over de toekomst en een ‘plan b’ als men al boventallig is verklaard en dat is gewoon te laat.
Daarom volgen nu 7 tips voor mensen die zich willen voorbereiden op een mogelijk vrijwillig of gedwongen vertrek met een goed ‘plan b’.
1) Neem contact op met ex-collega’s en andere bekenden met een vergelijkbaar profiel (leeftijd, opleiding, privésituatie) over hun praktische ervaringen tijdens en na hun vertrek.
2) Maak een goed en gedegen overzicht van je huidige financiële situatie, probeer je vaste lasten al zo snel mogelijk te reduceren en kijk naar mogelijke alternatieve inkomstenstromen voor jezelf en je partner.
3) Denk goed na over waarmee je je zou kunnen onderscheiden van anderen, waar je passies liggen en wat daar je concrete mogelijkheden in zouden zijn in Nederland of daarbuiten, online en offline.
4) Onderzoek de mogelijkheden voor je bestaande functie of vergelijkbare functies in de landen om ons heen en bespreek een mogelijk tijdelijk of definitief vertrek met je partner en je kinderen uit Nederland.
5) Win advies in over mogelijke interne- en externe opleidingen in richtingen die je kans op werk zullen vergroten. Kijk bijvoorbeeld naar nieuw werk en nieuwe functies vanwege de impact van ICT op je eigen kennisdomein of werk in de richting van je passies of zaken die je in je vrije tijd heel goed doet.
6) Volg geen dure opleidingen bij grote opleidingsinstituten en business schools, inclusief dure om- en bijschooltrajecten. Er zijn steeds meer mogelijkheden om je in het Engels slim om- en bij te scholen via het Internet, zelfstudie en e-learning.
7) Ga zo snel mogelijk talenopleidingen volgen in talen van opkomende landen of van landen die het economisch nu al goed doen. Dat is een punt waarmee je je zeker kunt onderscheiden van anderen.
Ik ben zelf al in 2001 begonnen met mijn ‘plan b’ (zie mijn LinkedIn-profiel), namelijk online ondernemen, startups, bloggen, schrijven en lesgeven en dat geeft sowieso al een voordeel ten opzichte van anderen op de arbeidsmarkt in het algemeen en op de markt van zelfstandig ondernemen in het bijzonder toen ik uiteindelijk eind 2011 bij ABN Amro vertrok.
Dus mijn advies is: begin nu met uw ‘plan b’, want alleen al het hebben van een ‘plan b’ geeft u een voordeel ten opzichte van anderen.