Autoverzekeringspremie stijgt door schadeherstelkosten stekker-auto’s

Oplopende kosten fleet management

De premies voor autoverzekeringen zijn in twee jaar tijd met gemiddeld 30 procent gestegen[1]. Volgens tarievenvergelijker Independer is de gemiddelde autopolis in juli 2024 gestegen naar 1187 euro, vergeleken met 916 euro in 2022. Deze forse stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de toenemende kosten van schadeherstel, met name bij nieuwe en elektrische voertuigen. Dat meldt de Telegraaf deze ochtend.

  • Autoverzekeringspremies 30% gestegen in twee jaar tijd
  • Elektrische auto’s drijven schadeherstelkosten en premies op
  • Verzekeraars zoeken oplossingen, overheid voor beleidsuitdagingen

De toegenomen technologie in moderne auto’s is een belangrijke factor in de kostenstijging. David Knibbe, topman van verzekeraar NN Group, legt uit dat nieuwe auto’s vol zitten met geavanceerde technologie, wat leidt tot hogere reparatiekosten bij schade, aldus onderzoek. Hoewel het aantal schadegevallen niet per se is toegenomen, zijn de gemiddelde kosten per schadegeval wel aanzienlijk gestegen.

Recente beleidswijzigingen gericht op het stimuleren van elektrisch rijden hebben indirect bijgedragen aan de stijging van verzekeringspremies

Elektrische voertuigen spelen een rol in de stijgende verzekeringskosten. De complexe batterijtechnologie en gespecialiseerde reparaties maken schadeherstel bij deze voertuigen namelijk kostbaarder. Verzekeraars moeten deze hogere kosten doorberekenen in hun premies om financieel gezond te blijven.

Langetermijntrend zichtbaar

Menno Dijcks, expert bij Independer, wijst op een langetermijntrend in de stijging van verzekeringspremies. Over een periode van tien jaar is de gemiddelde polisprijs meer dan verdubbeld. Deze continue stijging weerspiegelt de toenemende complexiteit en kosten in de auto-industrie en reparatiesector.

Impact op consumenten en bedrijven

De stijgende verzekeringspremies hebben een aanzienlijke impact op zowel particuliere als zakelijke polishouders. Bedrijven met wagenparken zien hun operationele kosten toenemen, wat kan leiden tot hogere prijzen voor goederen en diensten. Consumenten worden geconfronteerd met hogere maandelijkse lasten voor hun voertuigen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Verzekeraars zoeken naar oplossingen

Verzekeringsmaatschappijen onderzoeken manieren om de premiedruk te verlichten. Sommige verzekeraars experimenteren met op maat gemaakte polissen die rekening houden met individueel rijgedrag en gebruik van het voertuig. Deze aanpak kan leiden tot meer gedifferentieerde en mogelijk lagere premies voor veilige bestuurders.

Overheidsbeleid en regelgeving

De overheid speelt ook een rol in deze ontwikkeling. Recente beleidswijzigingen gericht op het stimuleren van elektrisch rijden hebben indirect bijgedragen aan de stijging van verzekeringspremies. Beleidsmakers staan nu voor de uitdaging om een balans te vinden tussen duurzaamheidsdoelen en betaalbaarheid van autobezit.

Toekomstperspectief

Experts verwachten dat de trend van stijgende premies op korte termijn zal aanhouden. De transitie naar elektrisch rijden en de voortdurende technologische ontwikkelingen in de auto-industrie zullen de komende jaren waarschijnlijk blijven bijdragen aan hogere verzekeringskosten. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Advies voor polishouders

Verzekeringsexperts adviseren consumenten en bedrijven om regelmatig hun polissen te vergelijken en aan te passen. Het kiezen van een hoger eigen risico of het combineren van verschillende verzekeringen kan in sommige gevallen leiden tot kostenbesparingen.

Internationale context

De stijging van autoverzekeringspremies is niet uniek voor Nederland. Volgens recente rapporten van internationale verzekeringsanalisten is dit een wereldwijde trend, vooral zichtbaar in landen met een hoog percentage elektrische voertuigen.

Gerelateerde artikelen