Australië verbiedt contact buiten werktijd, boetes dreigen

Krapte arbeidsmarkt neemt toe, aantal banen op recordniveau
Overbelasting personeel gaat bedrijven geld kosten

Vanaf maandag mogen Australische werknemers telefoontjes of e-mails van hun baas buiten werktijd negeren zonder angst voor repercussies. Dit komt door nieuwe wetgeving die werkgevers verplicht om het privéleven van hun personeel te respecteren. Deze regel geldt direct voor middelgrote en grote bedrijven en is een grote stap in de richting van een betere werk-privébalans. Daarover schrijft het ANP.

  • Australië introduceert nieuw recht: geen werkcontact buiten werktijd.
  • Boetes tot 56.000 euro bij overtreding door werkgevers.
  • Kleine bedrijven krijgen uitstel tot implementatie nieuwe wet.

Premier Anthony Albanese toonde maandag zijn sterke steun voor deze wet. In een interview met de nationale omroep benadrukte hij de frustratie van veel werknemers. “Voor veel Australiërs denk ik dat ze gefrustreerd raken omdat er van hen verwacht wordt dat ze 24 uur per dag op hun telefoon zitten,” verklaarde Albanese. Hij voegde hieraan toe dat werknemers net als hun loon, niet 24 uur per dag beschikbaar zouden moeten zijn voor werk. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

 

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Hoge boetes voor overtredingen

Werkgevers die toch proberen contact op te nemen buiten werktijd, riskeren hoge boetes. De straf kan oplopen tot meer dan 56.000 euro. Dit bedrag zet werkgevers onder druk om de nieuwe regels strikt na te leven en zich bewust te zijn van wat als belangrijk werkgerelateerd contact wordt beschouwd.

Uitzonderingen en geschillenbeslechting

Hoewel de wet strikte richtlijnen biedt, zijn er uitzonderingen. Als er onenigheid ontstaat over de aard van een telefoontje of e-mail, kunnen werkgevers en werknemers hun geschil voorleggen aan een commissie. Deze commissie heeft de bevoegdheid om te bepalen of de communicatie essentieel was of niet.

Uitstel voor kleine bedrijven

Voor kleine bedrijven, die vaak minder personeel en middelen hebben, gaan de nieuwe regels pas over een jaar in. Dit geeft hen tijd om zich aan te passen aan de veranderende arbeidsomstandigheden en om systemen op te zetten die voldoen aan de nieuwe eisen.

Internationale reacties op Australische wetgeving

Internationaal is de wetgeving met gemengde gevoelens ontvangen. Sommige landen zien het als een vooruitstrevende stap, terwijl anderen vrezen voor de economische impact. In Europa, waar vergelijkbare discussies over werk-privébalans aan de gang zijn, wordt met interesse naar deze ontwikkeling gekeken.

Impact op bedrijfsleven en medewerkers

De nieuwe wet heeft aanzienlijke gevolgen voor zowel werkgevers als werknemers. Bedrijven moeten nu nauwkeuriger plannen en taken toewijzen binnen de reguliere werktijden. Werknemers daarentegen kunnen genieten van een betere balans tussen werk en privéleven, wat hun algehele welzijn kan verbeteren.

Wetenschappers prijzen nieuwe wetgeving

Arbeidsdeskundigen en onderzoekers hebben de Australische wetgeving geprezen. Ze wijzen erop dat constante beschikbaarheid leidt tot stress en burn-outs, wat de productiviteit op lange termijn schaadt. De nieuwe wetgeving kan daarom op termijn leiden tot gezondere en gelukkigere werknemers, wat uiteindelijk ten goede komt aan de economie. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Wereldwijde trend naar werk-privébalans

Deze ontwikkeling past in een bredere wereldwijde trend waarbij steeds meer landen en bedrijven stappen ondernemen om de werk-privébalans te verbeteren. In Frankrijk is bijvoorbeeld al sinds 2017 een wet van kracht die werknemers het “recht op deconnectie” geeft. De Australische wetgeving kan als inspiratie dienen voor andere landen die vergelijkbare maatregelen overwegen.

Vooruitblik

De invoering van deze wet kan het begin zijn van bredere hervormingen in de Australische arbeidsmarkt. Naarmate meer landen soortgelijke regels invoeren, kan dit ook leiden tot internationale harmonisatie van arbeidswetgeving. Werkgevers wereldwijd zullen waarschijnlijk hun beleid moeten herzien om concurrerend te blijven en te voldoen aan nieuwe wettelijke eisen.

Gerelateerde artikelen