ASML kan het aantal orders niet meer bijhouden
Chipmachinefabrikant ASML heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere omzet geboekt dan een jaar eerder. De vraag naar apparatuur om halfgeleiders te maken is door chiptekorten nog altijd erg groot, maar volgens het Veldhovense bedrijf blijft de eigen productiecapaciteit achterlopen. Uitgaven om meer te kunnen produceren namen ook een hap uit de winst.
In het eerste kwartaal verkocht ASML voor 3,5 miljard euro aan machines voor chips en aanverwante onderhoudsdiensten. Dat was een jaar eerder nog krap 4,4 miljard euro. Daarbij speelt ook mee dat de chipmachinefabrikant omzet van de verkoop van zijn zeer geavanceerde machines pas in de boeken kan zetten na tests op locaties van klanten. De winst kwam uit op 695 miljoen euro, tegenover 1,3 miljard euro in de eerste drie maanden van 2021.
“We zien nog altijd dat de vraag naar onze systemen groter is dan onze huidige productiecapaciteit”, aldus topman Peter Wennink in een commentaar op de cijfers. Wennink waarschuwde eerder in een interview met zakenkrant Financial Times al dat het veel tijd kost om uit te breiden. Toch was de omzet aan de hoge kant van de eigen verwachtingen van ASML.
Stijgende kosten
De komende tijd verwacht ASML wel veel meer omzet te boeken dan in het voorbije kwartaal. Het bedrijf rekent op 5,1 miljard euro tot 5,3 miljard euro aan opbrengsten en in het eerste kwartaal had het bedrijf voor ruim 7 miljard euro aan bestellingen binnen.
De kosten stijgen bij ASML onder meer doordat er meer personeel nodig is, legt financieel directeur Roger Dassen uit. Omdat het bedrijf vooral zeer hoogopgeleide medewerkers nodig heeft, is er felle concurrentie met andere technologiebedrijven, wat de loonkosten ook opdrijft. Daarnaast stijgen de prijzen voor sommige materialen en onderdelen door schaarste.
ASML maakt de geavanceerdste chipmachines die er voorhanden zijn, zoals de hypermoderne EUV die steeds snellere en efficiëntere halfgeleiders kan maken. Over de vraag naar die apparatuur maakt het bedrijf zich vooralsnog geen zorgen. Grote klanten als de Taiwanese chipproducent TSMC hebben onlangs investeringen van tientallen miljarden euro’s aangekondigd in nieuwe fabrieken.
Om die vraag bij te benen wil ASML in 2025 in staat zijn negentig EUV’s, die zo’n 100 miljoen euro per stuk kosten en zo groot zijn als een bus, af te leveren. Vorig jaar verkocht het bedrijf 42 van dit soort machines.
(ANP)