Apple krijgt nieuwe financieel topman

Nieuw financieel topman

Financieel topman Luca Maestri doet een stap terug bij Apple. De in Italië geboren bestuurder is al tien jaar de belangrijkste kasbeheerder van het Amerikaanse techconcern. Met ingang van volgend jaar wordt hij opgevolgd door huidig adjunct Kevan Parekh en krijgt hij een kleinere rol, is bekendgemaakt.

  • Kevan Parekh volgt Luca Maestri op bij Apple.
  • Maestri blijft bij Apple in kleinere rol.
  • Meer topwisselingen verwacht in Apple-management.

De 60-jarige Maestri stoomde de acht jaar jongere Parekh de afgelopen maanden al klaar voor diens nieuwe rol, waarin rechtstreeks wordt gerapporteerd aan Apple-baas Tim Cook (63). Zo woonde Parekh steeds vaker besloten vergaderingen met analisten en partners van Apple bij.

Apple Inc. is financieel een van de sterkste bedrijven ter wereld, met een marktkapitalisatie van meer dan $2,5 biljoen. Analisten wijzen er op dat het bedrijf bovengemiddelde inkomsten genereert, voornamelijk uit de verkoop van iPhones, iPads, Macs, en diensten zoals de App Store en Apple Music. In het fiscale jaar 2023 rapporteerde Apple een omzet van ongeveer $394 miljard, ondanks lichte dalingen in sommige productcategorieën. Apple heeft een kaspositie met meer dan $60 miljard aan contanten en verhandelbare effecten.

Maestri staat onder beleggers, investeerders en analisten bekend om zijn rol als Chief Financial Officer (CFO) bij Apple Inc., een positie die hij sinds 2014 bekleedt. Hij is geboren in Rome, Italië waar hij een Bachelor’s Degree in Economics haalde aan de Università degli Studi di Roma “La Sapienza”. Daarna studeerde hij Master of Science in Management aan Boston University. Voordat hij ondermeer een rol speelde in Apple’s aandeleninkoopprogramma’s en dividendbeleid werkte hij van 2011 – 2013 voor Xerox Corporation en bij Nokia Siemens Networks. Hij begon zijn carrière bij General Motors

Oud gedienden

Parekh werkt inmiddels ook al elf jaar bij Apple. Hij is ongeveer tegelijkertijd met Maestri binnengekomen. Eind vorig jaar nam hij al meer verantwoordelijkheid op zich, toen Maestri’s andere adjunct Saori Casey vertrok. Zij ging bij speakerbedrijf Sonos aan de slag als financieel directeur. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Stap terug

Dat Maestri niet vertrekt, maar in een kleinere rol bij Apple blijft, is in lijn met eerdere wisselingen aan de top van het concern. Toen Phil Schiller in 2020 aftrad als marketingchef, besloot hij bij Apple te blijven en hij leidt nu een kleinere portefeuille met onder meer de App Store. Dan Riccio, hoofd hardware-engineering tot 2021, werkt nog steeds aan de ontwikkeling van de Vision Pro-headset.

Vergrijzing en opvolging

Het managementteam van Apple ondergaat waarschijnlijk in de nabije toekomst nog meer veranderingen. Veel van de leidinggevenden zijn rond de 60 jaar en werken al tientallen jaren bij het bedrijf.

Kevan Parekh staat als financieel expert binnen de technologiesector bekend om zijn rol bij Apple Inc., waar hij is doorgegroeid tot een van de belangrijkste leiders binnen het bedrijf. Met meer dan elf jaar ervaring bij Apple, heeft Parekh een rol gespeeld in het financieel beheer van het techconcern. Parekh zou bekend staan om zijn analytische scherpte, strategische visie en vermogen om complexe financiële processen te beheren. Hij heeft een Bachelor of Science in Business Administration met een specialisatie in Finance en een Master of Business Administration (MBA) met een focus op Corporate Finance en Strategie.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen