Angst voor hoge kosten door zzp-wet wordt waarheid

In 24 van de 47 zaken besloot een rechter dat de zzp'er een werknemer is.

Werkgevers krijgen vaker te maken met rechtszaken waarbij een zzp’er claimt toch werknemer te zijn. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur onder arbeidsrechtadvocaten, deskundigen en de Raad voor de rechtspraak. Daarmee lijkt een van de grote angsten bij bedrijven voor de Wet DBA werkelijkheid te worden.

In 24 van de 47 zaken besloot een rechter dat de zzp’er inderdaad een werknemer is. Die heeft dan met terugwerkende kracht recht op vakantiedagen, cao-loon, reiskostenvergoeding, ontslagvergoeding, pensioenpremie of ziektedagen. De bedragen kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s per schijnzelfstandige.

Er is de laatste tijd veel aandacht voor de handhaving door de Belastingdienst. Sinds januari controleert de dienst of een zzp’er wel echt een zelfstandige is. De Belastingdienst deelt nog geen boetes uit en eist ook niet met terugwerkende kracht geld op van werkgevers. Juist daarom wijzen arbeidsadvocaten bedrijven erop dat hun grote zorg niet de Belastingdienst moet zijn, maar de zzp’er zelf.

Het aantal rechtszaken van schijnzelfstandigen neemt toe sinds 2023, zo stelt Nieuwsuur. In dat jaar bepaalde de Hoge Raad dat de bezorgers van Deliveroo schijnzelfstandige zijn. Nieuwsuur wijst erop dat zzp’ers met terugwerkende recht hebben op alles waar werknemers onder dezelfde cao ook recht op hebben. Dankzij deze uitspraak is er volgens deskundigen duidelijke jurisprudentie wanneer er wel of geen sprake is van schijnzelfstandigheid. Werkgevers die zich hieraan houden, hebben niets te vrezen.

De schijnzelfstandigen kunnen met terugwerkende kracht ook pensioenopbouw opeisen. Blijken zzp’ers in de praktijk werknemers te zijn, dan kunnen pensioenfondsen met terugwerkende kracht pensioenpremie vorderen bij de werkgever.

De werkgever moet dan tot maximaal vijf jaar terugbetalen aan het pensioenfonds. Voor de overige jaren dat de schijnzelfstandige in dienst was moet het pensioen uit pensioenfondsen komen. Dit levert volgens de Pensioenfederatie een pensioengat op van naar schatting 1,3 miljard per jaar. Een bedrag dat uiteindelijk betaald moet worden door de deelnemers die wel pensioenpremie hebben afgedragen.

 

Gerelateerde artikelen