Amerikaanse waakhond: ‘AI in audits leidt soms tot inconsistenties’

AI in finance

De Amerikaanse toezichthouder op financiele audits de PCAOB, heeft recent een rapport uitgebracht over het gebruik van AI in audits, gebaseerd op onderzoek naar de integratie van AI door auditkantoren. Daarover schrijft een Amerikaanse website voor CFO’s. Het rapport stelt onder andere dat er nog beperkingen kleven aan het gebruik van de technologie en dat het toezicht in de VS nog niet optimaal is. Daarnaast wijzen de onderzoekers op een te kort aan consistentie in sommige AI-tools.

  • PCAOB waarschuwt voor AI-risico’s in audits.
  • Data beveiliging blijft topprioriteit.
  • Menselijke auditors onmisbaar voor AI-uitvoer.

De voorzitter van de PCAOB, benadrukt het belang van professionele zorg en scepsis rond AI-tools in audits. Zij stelde: “Generatieve AI heeft significant potentieel om de manier waarop auditors audits plannen en uitvoeren te beïnvloeden. De PCAOB houdt nauwlettend in de gaten om ervoor te zorgen dat investeerders worden beschermd. Uiteindelijk moeten firma’s sterke kwaliteitscontroles hebben om te voldoen aan hun verantwoordelijkheden tegenover investeerders ongeacht het gebruik van nieuwe tools zoals AI.”

De Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) is een particuliere, non-profit organisatie die is opgericht door de Sarbanes-Oxley Act van 2002. De organisatie houdt toezicht op onder meer de audits van beursgenoteerde bedrijven en de uitgevers van beleggingen. Hun belangrijkste doel is om investeerders te beschermen en het publieke belang te dienen door ervoor te zorgen dat auditrapporten informatief, nauwkeurig en onafhankelijk zijn.

De PCAOB heeft vier primaire taken:

  1. Registreren van openbare accountantskantoren die auditrapporten opstellen voor de uitgifte van beleggingen.
  2. Vaststellen of aannemen van auditgerelateerde normen, kwaliteitscontrole, ethiek en onafhankelijkheid.
  3. Inspecteren van de audits en kwaliteitscontrolesystemen van geregistreerde openbare accountantskantoren.
  4. Onderzoeken en disciplineren van geregistreerde openbare accountantskantoren en hun geassocieerde personen voor overtredingen van specifieke wetten, regels of professionele normen.

Grote netwerkfirma’s voorop

De PCAOB constateert dat grote, wereldwijd opererende auditfirma’s meer geneigd zijn om generatieve AI te gebruiken. Een aantal gaf in de survey aan dat ze AI-tools hebben ontwikkeld en ingezet hebben om hun personeel te helpen bij het onderzoeken van interne boekhoud- en auditrichtlijnen. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Beveiliging en privacy van gegevens

Dataprivacy en -beveiliging blijven een belangrijk aandachtspunt voor firma’s. Sommige firma’s hebben daarom maatregelen genomen om te reguleren welke informatie in AI-tools kan worden ingevoerd, om te voorkomen dat vertrouwelijke gegevens openbaar worden.

Mensen blijven onmisbaar

Volgens de ondervraagde auditors ligt de focus van generatieve AI op het aanvullen en ondersteunen van het huidige werk van mensen, niet op hun volledige vervanging. “Menselijke betrokkenheid blijft essentieel voor auditors en opstellers en is nodig om de output van AI te beoordelen,” aldus het rapport. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Lage autonomie rond AI

Veel Amerikaanse bedrijven hebben richtlijnen opgesteld voor het gebruik van AI door hun medewerkers. Dit omvat beleid, toezicht en beoordeling van werk dat met behulp van AI-tools is uitgevoerd. Het gebruik van AI komt niet alleen met strikte richtlijnen, maar de verantwoordelijkheid voor de nauwkeurigheid van het werk blijft bij de mens.

Beoordeling van risico’s

Risico’s zoals de betrouwbaarheid van output, AI-hallucinaties, de “auditbaarheid” van inhoud en data, en de verhoogde IT-blootstelling worden allemaal in overweging genomen bij het gebruik van AI. Deze risico’s dragen bij aan de aarzeling bij volledige adoptie van dit soort tools.

Gerelateerde artikelen