Amerikaanse economie krimpt tweede kwartaal op rij

Overheden geven minder geld uit en bedrijven investeren minder.

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met 0,2 procent gekrompen ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Ook in dat kwartaal daalde het bruto binnenlands product (bbp).

De krimp komt onder andere doordat bedrijven minder investeerden en overheden in de Verenigde Staten minder uitgaven, meldt de Amerikaanse overheidsinstantie Bureau of Economic Analysis. Daarnaast ging er minder geld naar de woningbouw.

Amerikaanse bedrijven exporteerden wel meer dan een kwartaal eerder. Ook gaven consumenten meer uit, met name aan diensten. Ze gingen vaker naar restaurants en hotels, maar gaven minder uit aan eten en drinken in de supermarkt.

Volgens een algemeen bekende definitie is bij twee kwartalen van een dalend bbp sprake van een recessie. Maar bij economen is die lezing omstreden, omdat van een echte economische neergang pas sprake zou zijn als ook inkomens en de arbeidsmarkt duidelijk onder druk komen te staan.

De Amerikaanse president Joe Biden liet in een reactie weten dat het geen verrassing is dat de economie wat vertraagt nu de Federal Reserve de rente agressief aan het verhogen is. Dat doet de koepel van centrale banken om de hoge inflatie te bestrijden.

Toch meent Biden dat de Amerikaanse economie nog altijd “op de juiste weg is”. De president wees daarbij op de nog altijd groeiende consumentenuitgaven en de sterke banenmarkt. “We zullen sterker en veiliger door deze overgang heen komen.”

(ANP)