Alternatieve lening rukt op in bedrijfsleven
Diverse ondernemersverenigingen wijken uit naar alternatieve financiers, omdat banken leningen weigeren. Dat vertellen ondernemersverenigingen op BNR. Hoeveel euro inmiddels omgaat in alternatieve investering is niet bekend, maar het aantal aanvragen bij aanbieders van leningen zou toenemen.
Al eerder klinken geluiden dat banken weigerachtig zijn om ondernemers zakelijke leningen te verstrekken. BDO Accountants noemde geld lenen bij banken ‘hordenlopen’. Dat komt mede door de coronacrisis en de machtspositie van banken op de Nederlandse kredietmarkt: het vertrouwen in nieuwe projecten is laag en banken willen hun vermogens optimaal beschermen.
Volgens Banken.nl komen baanken al langere tijd met leningen tegen hoge rentes: een Nederlandse ondernemer van een midden- of kleinbedrijf betaalt voor een lening van een miljoen euro en een looptijd van een tot vijf jaar tussen de 2 en 3 procent rente. In andere landen is dat zo’n anderhalf procent.
Onder alternatieve financiering worden allerlei vormen van financieren verstaan die niet met banken te maken hebben. Bijvoorbeeld aan crowdfunding, leasen en factoring. Ook vinden steeds meer ondernemers hun fondsen bij ‘informal investors, familieleden en andere bekenden.
Banken.nl wijst erop dat traditionele banken sinds de coronacrisis nog nadrukkelijker met de Basel-regelgeving te maken hebben. Dit ondanks het feit dat DNB tijdelijk de buffereisen heeft verlaagd om kredietverlening te stimuleren. Door deze kapitaaleisen krijgt het mkb vaker te maken met gesloten deuren bij de bank.
Daardoor worden factoring, leasing en vooral crowdfunding en crowdlending worden steeds populairder.
Banken.nl wijst erop dat crowdlending de mogelijkheid biedt voor ondernemers om zich later alsnog tot de bank te richten. Privaat ingelegd geld ziet een bank als eigen inbreng.
Parallel aan de vraag neemt het aanbod van alternatieve financieringen toe. Fintechs spelen in op deze alternatieve markt.
Dit dreigt ten koste te gaan van de transparantie, zo waarschuwt Banken.nl. Wie zich wil wenden tot alternatieve financiering doet er goed aan uitvoerig onderzoek te doen, zo adviseert de bankensite. Bijvoorbeeld door een betrouwbaarheidscheck te doen naar een AFM-vergunning, trackrecords, verbonden partijen en online beoordelingen.