Boete van zes miljard om beleggingsfraude Allianz

Allianz Global Investors loog over investeringsrisico voor diverse fondsen.

De Duitse verzekeraar en vermogensbeheerder Allianz moet in de Verenigde Staten miljarden dollars boete betalen vanwege beleggingsfraude. Een rechter in New York heeft de Amerikaanse tak van Allianz Global Investors namelijk veroordeeld tot een geldstraf van ongeveer zes miljard dollar. Dit omdat de firma het investeringsrisico voor diverse fondsen, waarin kon worden belegd, compleet verkeerd had voorgespiegeld.

  • Informatie over fondsen klopte niet
  • Unieke schuldbekentenis van bedrijf
  • Boete bestaat uit compensatie gedupeerde en straf

Allianz Global Investors beweerde dat de fondsen bestand waren tegen een marktcrash, wat zou betekenen dat het risico om er geld in te steken vrij laag was. Maar dat bleek helemaal niet te kloppen. In plaats daarvan verloren de fondsen tijdens de tumultueuze begindagen van de coronapandemie in 2020 zo’n 7 miljard dollar. Dat leidde al tot meerdere rechtszaken van grote investeerders die in de bewuste fondsen hadden geïnvesteerd.

Allianz Nederland ontstond in 2003 na het samenvoegen van de verzekeraars Royal Nederland en Zwolsche Algemeene. Het Nederlandse hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam en is daarmee een dochter van de Allianz Group –een van de grootste verzekeraars ter wereld. Het bedrijf uit Munchen biedt een breed pallet aan verzekeringen en heeft ook een vermogensbeheertak. Het vermogensbeheer wordt gedaan door PIMCO en Allianz GI en deze twee hadden per jaareinde 2015 een beheerd vermogen van bijna € 1800 miljard.

Bedrijf erkent schuld

Opmerkelijk is dat het Allianz-onderdeel in de zaak schuld heeft bekend. Dat is erg ongebruikelijk. Grote financiële concerns proberen dit soort zaken doorgaans te schikken door geld te betalen en oplossingen toe zeggen zonder enig wangedrag toe te geven. De rechter in deze zaak merkte na afloop ook op dat Allianz Global Investors eigenlijk het eerste grote bedrijf betreft dat ze heeft kunnen veroordelen in de kwart eeuw dat ze rechter is.

Deel boete naar gedupeerden

Van de geldstraf is ongeveer 2,3 miljard dollar een echte boete. Voor de rest is een groot deel van het bedrag bedoeld voor het terugbetalen van gedupeerden. De onderneming had eerder zelf al 1,9 miljard dollar aan de slachtoffers overgemaakt. Ook moest het bedrijf al 675 miljoen dollar boete betalen aan de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC).


In the 5 days course  Advanced financial statement analysis’ at the Amsterdam Institute of Finance you will analyze and use the information that firms report in balance sheets, income statements, statements of cash flows, and related notes. Furthermore you will understand the types of accounting choices and estimates under IFRS and US GAAP that managers make in terms of their business strategy, constraints, and especially incentives. And know how to evaluate firms’ accounting quality, and test for the likelihood of fraud. Register here for the next course in autumn.

 

Gerelateerde artikelen