Albert Allmers, FinanceFactor: “2017 is hét jaar voor een carrièremove”

Albert Allmers, directeur van FinanceFactor.
Er is veel vraag naar finance professionals momenteel , begint Albert Allmers, directeur van FinanceFactor. "Ik heb vacatures voor controllers en financieel managers die al sinds de zomer open staan. Mijn verwachtingen voor 2017 zijn dan ook erg positief."

Sinds het begin van de crisis in 2008 heeft er nauwelijks beweging in de arbeidsmarkt gezeten. Sinds begin dit jaar is het eindelijk op stoom aan het raken. Was er helemaal geen beweging de laatste jaren? “Nou, er is een bepaald type financial dat nooit zonder opdracht zit”, aldus Allmers. “En dat is de verbinder, de controller als businesspartner die echt kan schakelen met andere personen in de organisatie. De vraag naar dit type financial gaat niet meer weg. Ik krijg ook nog wel de vraag naar de klassieke finance manager die goed kan boekhouden, maar die vraag neemt langzaam af.”
 
Maar aangezien deze trend al zo lang speelt, is een logische vraag die zich opdringt: waarom hebben nog niet alle financiële professionals deze omslag gemaakt? “Financials zijn meestal blauw van nature”, zegt Allmers, refererend aan het DISC-model voor gedragsvoorkeuren. “Ze houden van structuur en systeem/procesdenken. En die kwaliteiten heb je hard nodig in je organisatie. Maar de financial als businesspartner moet goed kunnen communiceren met de rode en gele persoonlijkheden: de directe, extraverte en dominante mensen in de organisatie. En daar gaat het vaak mis.”
 
Volgens Allmers zijn er maar weinig financials die simpele vragen minder complex kunnen maken. “Stel een financial een vraag en je krijgt steevast een antwoord dat de zaak complexer maakt. Zelfs op CFO-niveau gebeurt dit.” Je zou zeggen dat dit bewustzijn er nu wel zou zijn, maar het probleem is conditionering, oftewel steeds terugvallen in voorkeursgedrag. Terwijl business-mensen juist simpel advies willen. ‘Als we links of rechts gaan wat is dan de impact?’ Maar wanneer ze deze vraag stellen en de financial maakt het complexer, dan vragen ze het de volgende keer niet aan finance. Zo ontstaat isolement en een negatief imago.
 
Allmers: “De financial die dit kan doorbreken en goed leert te schakelen met gele en rode managers, die zit nooit meer zonder werk. Overigens kan zo’n financial niet alleen met de business goed schakelen, maar ook met mensen uit stafafdelingen, zoals IT.”
 
Permanente educatie
Deze negatieve cyclus is volgens Allmers maar op één manier te doorbreken: door één dag in de week te investeren in permanente educatie. En voor veel financials geldt dat er vooral aan de soft skills gewerkt moet worden; qua kennis zit het meestal wel goed. “Volg een cursus Neuro Linguïstisch Programmeren; dan leer je met sales praten”, adviseert Allmers. “Of volg een opleiding in coaching; dan ga je vervolgens veel vaker om feedback vragen. Veel financials denken dat ze zich kwetsbaar opstellen als ze om feedback vragen, maar dat is niet het geval. Je toont je gesprekspartner juist dat je zijn of haar input waardeert.”
 
Ook de opleiding tot Certified Business Controller, waar Allmers als coach bij betrokken is, helpt erg met soft skill ontwikkeling, want presenteren en beïnvloeden & adviseren zijn twee modulen uit het programma. “Presenteren is heel wat anders dan ‘zenden’ wat veel financials doen. Zenden is veilig; je steekt je verhaal af en daarna verdwijn je weer. Met presenteren leer je écht contact te maken met je publiek.” Ook persoonlijke coaching is een onderdeel van het programma. “We werken met deelnemers aan zaken als assertiviteit. Vorig jaar hadden we iemand die geen nee durfde te zeggen en bijna tegen een burnout aanzat. We hebben hem toen handvatten meegegeven om te oefenen in zijn organisatie.”
 
Tegen alle financials die hij begeleidt, onderstreept Allmers het belang van permanente educatie (PE). “Wij verplichten onze interimmers 200 euro per maand te reserveren voor PE. Daarmee geven we aan dat PE voor ons een grote sense of urgency heeft. Je moet continu werken aan jezelf, je kennis en je netwerk. Niet pas als je je baan verliest. Als je dan pas gaat beginnen met netwerken en leren ben je hoogstwaarschijnlijk te laat. Als jij je baan kwijtraakt, moet je al lijntjes hebben lopen. Personal branding is ontzettend belangrijk voor professionals vanaf controlling-niveau. Je netwerk moet voortdurend weten waar je mee bezig bent, waar je krachten liggen en hoe je in jezelf investeert.”
 
“Als je je baan verliest, ga dan niet gefrustreerd solliciteren op alles wat voorbij komt”, vervolgt Allmers. “Laatst kwam er een CFO vrij en die vroeg me naar zijn arbeidsmarktkansen. Ik zei: ‘die zijn niet goed’. Maar ik heb hem het volgende voorgesteld; het geld dat je hebt meegekregen kun je reserveren voor later of nu in jezelf investeren. Dat laatste heeft hij gedaan en hij is de opleiding ‘The New CFO’ gaan volgen. Dit was ook zichtbaar voor zijn netwerk en goed voor zijn personal branding. Nu heeft hij een baan gekregen. Financieel kwamen ze er niet uit, maar de opdrachtgever heeft aangeboden zijn opleiding te betalen. Dit toont aan: investeren in jezelf loont.”
 
Arbeidsmarktkansen 2017
Er is momenteel de perceptie van economische groei. Er wordt geïnvesteerd. Niet alleen in de flexibele schil, maar juist ook in de vaste schil. “Bij veel bedrijven spelen efficiency-vraagstukken”, aldus de directeur van FinanceFactor. “Denk bijvoorbeeld aan de implementatie van systemen of projecten om leaner en meer agile te worden. Maar er zijn ook change management vraagstukken, zoals: ‘hoe kunnen we onze finance afdeling meer business-oriented maken’? Veel mensen zitten dan al lang op dezelfde plek, en de organisatie zoekt een aanjager voor de mobiliteit.”
 
“Dit is het moment. De markt ligt open”, concludeert Allmers. “De vooruitzichten voor 2017 zijn meer dan goed. Zelfs in markten waar het minder gaat spelen toch de zojuist genoemde efficiency-vraagstukken.” Financials die houden van veiligheid, adviseert Allmers het volgende: “als je een stap wilt zetten, is het nu een goede tijd om die veiligheid een beetje los te laten en die stap te zetten.”

Een laatste tip: naast passie voor een opdracht – die moet er natuurlijk zijn – moet je er iets van kunnen leren. “Hoe draagt de opdracht of functie bij aan de kwaliteit van je CV? Blijf niet hangen in alleen het vertrouwde, maar stel jezelf continu voor een nieuwe uitdaging. Ook dat is permanente educatie.”

 

Gerelateerde artikelen