AI gaat oplossing van facturatieproblemen veranderen

Impact van AI op bestaande facturatieoplossingen

De komst van generatieve AI markeert een keerpunt voor de financiële sector, met ongekend potentieel voor innovatie en efficiëntie. Billtrust onderzocht de impact hiervan door 375 CFO’s te enquêteren.

  • 65% van CFO’s integreert generatieve AI in strategie.
  • Generatieve AI verbetert efficiëntie en besluitvorming aanzienlijk.
  • CFO’s zien groeiende rol voor AI in financiën.

65% van de ondervraagde CFO’s integreert actief generatieve AI in hun strategie, een flinke stijging ten opzichte van eerdere cijfers. Echter, slechts 49% claimt “zeer deskundig” te zijn over deze technologieën. Dit verschil tussen adoptie en diepgaand begrip wijst op een dringende behoefte aan gerichte educatie.

34% gelooft dat de volledige implementatie van generatieve AI in financiën pas door de volgende generatie leiders zal worden gerealiseerd. Dit roept zorgen op over de paraatheid van financiële teams om de complexiteit van generatieve AI aan te pakken. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Huidige toepassingen

Generatieve AI wordt momenteel als volgt ingezet:

– Financiële transactieverwerking (77%)
– Risicobeoordeling en -beheer (65%)
– Financiële rapportage en analyse (59%)
– Debiteuren en incasso’s (44%)
– Kosten- en aftrekbeheer (39%)
– Facturering (37%)
– Betalingsreconciliatie (37%)
– Cashflowbeheer (36%)

49% van de gebruikers ervaart verbeteringen in besluitvorming, terwijl 76% aanzienlijke winst in efficiëntie en processnelheid noteert.

Strategische implementatie en prestatie-impact

36% van de CFO’s zegt dat generatieve AI al waarde toevoegt en hun inkomstenstromen beïnvloedt, met nog eens 40% die dit binnen een jaar verwacht. 77% van de CEO’s geeft aan dat hun organisatie waarschijnlijk meer zal investeren in generatieve AI voor financiële operaties in de komende 6-12 maanden. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Uitdagingen

De belangrijkste obstakels bij de adoptie van generatieve AI zijn:

1. Zorgen over gegevensprivacy en -beveiliging
2. Integratie in bestaande systemen
3. Gebrek aan begrip/kennis over generatieve AI

Deze uitdagingen onderstrepen de noodzaak van een evenwicht tussen innovatie en gegevensbescherming, evenals de behoefte aan strategische planning en technische wendbaarheid. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Implicaties voor CFO’s, financiële teams en bedrijven

29% van de ondervraagde CFO’s en financiële teams rapporteert een significante invloed van generatieve AI op strategische financiële besluitvorming, terwijl 43% een gematigde impact waarneemt. 63% van de professionals voorspelt een verschuiving in de rol van de CFO naar meer strategische invloed.

Generatieve AI stelt CFO’s en hun teams in staat zich te concentreren op strategische planning en toekomstgerichte initiatieven, in plaats van handmatige taken. Dit vereist dat financiële professionals AI omarmen als een strategische partner bij het navigeren door de complexiteit van de moderne financiële wereld.

Billtrust levert diensten op het gebied van B2B order-to-cash software en digitale betalingen. Het bedrijf helpt merken bij de overgang van dure papieren facturering en cheque-acceptatie naar efficiënte elektronische facturering en betalingen. Met meer dan $1 biljoen aan gefactureerde dollars verwerkt, vergroot Billtrust bedrijfswaarde met branche-expertise die gericht is op het leveren van klantresultaten.

 

Gerelateerde artikelen