Afzetprijzen industrie dalen, impact op bedrijfsfinanciën

Dalende industriële afzetprijzen hebben potentiële impact op bedrijfsfinanciën.

De afzetprijzen in de Nederlandse industrie zijn in augustus met 0,5 procent gedaald vergeleken met een jaar eerder, wat gevolgen kan hebben voor de financiële situatie van bedrijven. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) via het ANP. De daling wordt voornamelijk veroorzaakt door lagere olieprijzen. In juli stegen de producentenprijzen nog met 1 procent.

• Industriële afzetprijzen dalen 0,5% in augustus
• Aardolie-industrie ziet prijsdaling van 18%
• Chemische industrie ervaart lichte prijsstijging

De producentenprijzen spelen een belangrijke rol bij de inflatie. Dalende afzetprijzen kunnen de inflatie afremmen. Dit komt doordat lagere prijzen kunnen worden doorberekend aan afnemers. Uiteindelijk kan dit effect hebben op de consumentenprijzen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Aardolie-industrie ziet grootste prijsdaling

Producten uit de aardolie-industrie werden in augustus 18 procent goedkoper. De chemische industrie zag een lichte prijsstijging. Deze stijging was echter minder sterk dan in juli.

Binnenlandse en buitenlandse markten

Vergeleken met juli daalden de industriële afzetprijzen met 0,6 procent. Op de buitenlandse markt was de daling 0,8 procent. De binnenlandse markt zag een afname van 0,2 procent.

Gevolgen voor bedrijfsfinanciering

De dalende afzetprijzen kunnen invloed hebben op de bedrijfsfinanciering in de industrie. Lagere prijzen kunnen leiden tot verminderde omzet en winstmarges. Dit kan gevolgen hebben voor de kredietwaardigheid van bedrijven. Banken en andere financiers zullen deze ontwikkelingen nauwlettend volgen. Ze kunnen hun risicobeoordelingen en leningvoorwaarden aanpassen. Ook bedrijven in de aardolie-industrie kunnen extra aandacht krijgen vanwege de sterke prijsdaling in deze sector.

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.
Gerelateerde artikelen