AFM verscherpt toezicht op duurzame beleggingen

Financiële bedrijven moeten de regels nog beter naleven.

Toezichthouder AFM gaat de komende twee jaar scherper letten op financiële bedrijven die duurzame beleggingsproducten verkopen. Nog te vaak lopen financiële bedrijven de de regels aan hun laars, volgens de waakhond. Het toezicht spitst zich toe op vier  thema’s: duurzaamheidsclaims, SFDR, productgovernance (POG) en geschiktheid.

1. Duurzaamheidsclaims : correct, duidelijk, niet-misleidend, evenwichtig

In (marketing)uitingen van financiële ondernemingen staan vaak de duurzaamheidsambities en andere duurzaamheidsclaims. Duurzaamheidsclaims moeten volgens de wet correct, duidelijk en niet-misleidend zijn. De AFM eist van financiële bedrijven dat alle duurzaamheidsclaims correct, duidelijk en niet-misleidend zijn. De Leidraad duurzaamheidsclaims van de AFM bevat de drie uitgangspunten voor het doen van eerlijke en correcte claims die voldoen aan de informatiestrekkingsnormen.

2. SFDR: duidelijke, vergelijkbare en betrouwbare informatie

De SFDR verplicht financiële bedrijven en adviseurs om transparant te zijn over de duurzaamheidsaspecten van beleggingsbeleid en -producten. Basis voor duidelijke informatie naar beleggers en pensioendeelnemers zijn begrijpelijk ingevulde SFDR-templates.

De AFM eist dat alle vereiste informatie gepubliceerd wordt op de website van het desbetreffende financiële bedrijf. Informatie moet duidelijk vindbaar zijn voor beleggers en er moet betrouwbare SFDR-informatie worden gepubliceerd, waaronder informatie over duurzame kenmerken van producten, duurzaamheidsrisico’s en negatieve impact van beleggingen.

3. POG: duurzaamheidsvereisten verankerd

Ondernemingen moeten de wettelijke duurzaamheidsbepalingen in hun product oversight & governance (POG)beleid integreren, het productaanbod hierop evalueren en voorkomen dat producten zonder duurzaamheidskenmerken worden verkocht aan beleggers die duurzaam willen beleggen.

De AFM eist van financiële bedrijven dat die kwaliteit en betrouwbaarheid van de duurzaamheidsinformatie van producten congroleren. Website, app en klantcontact moeten zijn ingericht conform de distributiestrategie. Ook moeten financiële bedrijven de distributie van grijze producten (onvoldoende duurzaam) aan de negatieve doelgroep monitoren (doelgroep diewordt uitgesloten van een marketingcampagne of boodschap) en evalueert de effectiviteit van de strategie.

4. Geschiktheidstoets: match van (duurzame) vraag en aanbod

Financiële bedrijven moeten de duurzaamheidsvoorkeuren van hun klanten of deelnemers uitvragen en zorgen voor geschikte beleggingen gelet op deze duurzaamheidsvoorkeuren. De AFM eist dat financiële bedrijven begrijpelijk uitleg geven over het onderdeel duurzaamheid in de geschiktheidstoets, beleggers niet stuurt naar een bepaald product of beleggingsstrategie en beleggers zoveel mogelijk voorziet van geschikte producten, passend bij hun daadwerkelijke/initiële duurzaamheidsvoorkeuren. Er wordt niet gestuurd op aanpassing van voorkeuren.

Gerelateerde artikelen