AFM publiceert over controle op CSRD-plicht

AFM: 'CSRD en Green Bond Regulation beïnvloeden duurzaamheidsrapportageplicht en veranderen toezicht'

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft haar nieuwste Market Watch uitgebracht, waarin de focus ligt op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en haar toezicht op deze belangrijke EU-wetgeving. Het rapport belicht ontwikkelingen om bewustwording te vergroten en een effectieve implementatie in de markt te ondersteunen.

  • Implementatie van de CSRD treft tegen 2028 circa 3.300 Nederlandse bedrijven.
  • De AFM benadrukt transparantie in klimaatdoelen en dubbele materialiteitsbeoordelingen.
  • Prospectussen bevatten steeds meer duurzaamheidsinformatie, wat de groeiende interesse van investeerders weerspiegelt.

De CSRD, die op 1 januari 2024 in werking is getreden voor grote beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 werknemers, zal geleidelijk het aantal bedrijven onder toezicht van de AFM vergroten. Deze richtlijn heeft als doel de transparantie en verantwoordelijkheid in duurzaamheidsrapportages van ondernemingen binnen de Europese Unie te verbeteren. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

3300 bedrijven in 3 jaar

Volgens de AFM zullen ongeveer 3.300 bedrijven in Nederland onder de CSRD-vereisten vallen, waarvan ongeveer 155 direct onder toezicht van de AFM zullen rapporteren. Het implementatietijdpad loopt tot 2028, waarbij bedrijven van verschillende omvang en typen stapsgewijs worden opgenomen.

Groene bedrijfsleningen

De Market Watch gaat ook in op de EU Green Bond Regulation, die normen vaststelt voor transparante uitgifte van groene bedrijfsleningen ter bevordering van investeringen in duurzame projecten. Deze regelgeving is van toepassing op elke uitgever die een EU Green Bond wil uitgeven, wat de groeiende vraag naar transparantie op het gebied van duurzaamheid door investeerders weerspiegelt.

[Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Op dinsdag 15 april nemen we je tijdens FM Dag 2025 mee op ontdekkingsreis door de kleine veranderingen die zorgen voor grote impact. Geïnspireerd door The Tipping Point van Malcolm Gladwell, verkennen we onder andere het integreren van laagdrempelige automatisering tot het herkennen van early warning signs in financiële patronen om het verschil in jouw organisatie maken. Reserveer nu je ticket met early-bird korting.

AFM waarschuwt bedrijven

In haar toezichthoudende rol erkent de AFM de complexiteit van de nieuwe vereisten en verwacht zij een leerproces voor bedrijven. De autoriteit waarschuwt echter dat zij zal optreden tegen duidelijke overtredingen, zoals greenwashing of opzettelijke niet-naleving van CSRD-vereisten. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Relevante onderzoeksrapporten

De AFM heeft twee belangrijke studies gepubliceerd om bedrijven te ondersteunen bij de voorbereiding op CSRD-rapportage. De eerste, getiteld “Transparante Net-Zero doelen vereisen moed”, benadrukt het belang van transparantie over onzekerheden en uitdagingen rondom klimaatdoelen. Het verwijst naar de Europese Duurzaamheidsrapportagestandaarden (ESRS) E1, die duidelijkheid eisen over klimaatgerelateerde doelstellingen.

Het tweede rapport, “Tien Wegwijzers voor CSRD: Dubbele Materialiteit”, richt zich op de beoordeling van dubbele materialiteit (DMA), een kernaspect van de CSRD. Deze beoordeling vereist dat bedrijven duurzaamheidskwesties identificeren die materieel zijn vanuit zowel impact- als financieel perspectief. Het rapport biedt richtlijnen voor stakeholderbetrokkenheid, due diligence en transparantie in de analyse.

EFRAG en EC adviseren over rapportageplicht

Om bedrijven verder te ondersteunen, heeft de Europese Commissie een FAQ gepubliceerd met onderwerpen zoals de reikwijdte van de nieuwe regels en uitzonderingen[1]. De Europese Adviesgroep voor Financiële Verslaggeving (EFRAG) heeft ook Implementatierichtlijnen uitgebracht om bedrijven te helpen voldoen aan ESRS-vereisten, met aanvullende richtlijnen over transitieplannen die volgend jaar worden verwacht. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl

De Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) heeft een openbare verklaring afgegeven over de eerste toepassing van de ESRS, met onderwerpen zoals interne controle van duurzaamheidsinformatie en de structuur van duurzaamheidsrapporten. ESMA heeft ook het belang van materialiteitsoverwegingen benadrukt in haar gemeenschappelijke handhavingsprioriteiten voor rapportages in 2024.

Prospectus voor investeerders

De Market Watch van de AFM benadrukt verder ook de groeiende relevantie van duurzaamheidsinformatie in prospectussen. Met de implementatie van de CSRD moet een grote groep bedrijven die verplicht is prospectussen te publiceren, nu rapporteren over een breed scala aan duurzaamheidsonderwerpen. Deze ontwikkeling weerspiegelt het groeiende belang van duurzaamheidsoverwegingen bij investeringsbeslissingen.

ESG communicatie

Een analyse door de AFM van persberichten met financieel gevoelige informatie die in 2024 zijn ingediend, toonde aan dat ongeveer 36% ESG-gerelateerde informatie bevatte. Hiervan publiceerde 17% ESG-informatie prominent, terwijl 38% van de uitgevers die ESG-informatie opnamen, specifieke ESG-doelstellingen formuleerden.

Informatieplicht naar financiers en investeerders

De AFM benadrukt het belang van betrouwbaarheid, begrijpelijkheid en consistentie in CSRD-gerelateerde informatie die in prospectussen wordt opgenomen. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor een adequate voorbereiding en opname van materiële informatie, naleving van toepasselijke wet- en regelgeving en het voorzien van het duurzaamheidsrapport van accountantsverklaringen. Het concept van dubbele materialiteit wordt benadrukt als cruciaal bij het opstellen van prospectussen. Bedrijven moeten zowel de impact van duurzaamheidskwesties op hun financiële prestaties als hun impact op het milieu en de samenleving in overweging nemen. Deze aanpak zorgt voor een uitgebreide kijk op het duurzaamheidsprofiel van een bedrijf voor investeerders.

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Gerelateerde artikelen