AFM: informatieregister DORA insturen in het voorjaar
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zal snel nadat de Digital Operational Resilience Act (DORA) op 17 januari 2025 van toepassing wordt, de informatieregisters opvragen bij financiële bedrijven. Nationale toezichthouders, zoals de AFM en De Nederlandsche Bank (DNB), moeten de registers eind april 2025 indienen bij de Europese toezichthouders.
Voor wie is dit belangrijk?
Dit geldt voor alle financiële bedrijven en instellingen die werken met een vergunning van AFM en/of DNB. Het gaat om aanbieders van crowdfundingdiensten, verzekeringstussenpersonen, herverzekeringstussenpersonen en nevenverzekeringstussenpersonen, beleggingsondernemingen, beleggingsinstellingen en handelsplatformen.
Wat merken deze bedrijven hiervan?
In februari 2025 ontvangen zij een informatieverzoek van de AFM om het informatieregister toe te sturen. Zij ontvangen daarbij ook een bericht over de wijze waarop de AFM het informatieregister aangeleverd wil krijgen en wat de reactietermijn is. Bedrijven moeten hun volledige register naar de toezichthouder sturen.
Waar komt de eis van een informatieregister vandaan?
Een van de vereisten onder DORA is dat financiële instellingen een informatieregister moeten bijhouden van alle contractuele overeenkomsten met ICT-dienstverleners. De Europese toezichthouders (EBA, EIOPA en ESMA) hebben onlangs de tijdlijnen voor het opvragen van het informatieregister bekend gemaakt. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Wat moet er in het register staan?
De vereiste inhoud is al sinds de afgelopen zomer bekendgemaakt. Voor het informatieregister is een draft standaardmodel beschikbaar. De zogenaamde implementing technical standards (ITS) zijn onlangs definitief gemaakt door de Europese Commissie.
Wat moeten financiële bedrijven nu doen?
Om het informatieregister tijdig aan te kunnen leveren, moeten onderneming al bezig zijn met het opstellen hiervan. Tijdens het opstellen van het register is het belangrijk om te controleren of alle verplichte velden hierin zijn opgenomen. Wanneer velden ontbreken of niet zijn ingevuld, kan het register niet worden gedeeld met de Europese toezichthouders. In dat geval zal de AFM het hele informatieregister opnieuw opvragen.
De Europese toezichthouders EBA, EIOPA en ESMA organiseren een online workshop waarin zij zullen toelichten hoe ondernemingen het informatieregister kunnen voorbereiden. Tijdens de workshop worden ook de uitkomsten van de ‘dry run’ gedeeld die eerder dit jaar plaatsvond, waarbij instellingen hun register als test konden rapporteren. De workshop vindt plaats op 18 december 2024 van 10:00 tot 13:00 uur. Ondernemingen kunnen zich tot 16 december inschrijven.