Achmea: “Onzekerheid over noodfonds brengt verzekeraars in de knel”

Klimaatimpact

De CEO van Achmea, Bianca Tetteroo, heeft de Nederlandse overheid opgeroepen om helderheid te verschaffen over de inzet van publieke noodfondsen bij natuurgeweld. Dit is van cruciaal belang voor verzekeraars, omdat het hen in staat stelt om te bepalen welke vormen van schade zij kunnen verzekeren en welke producten aanvullend kunnen worden aangeboden. Dat meldt het ANP.

  • Onzekerheid noodfonds verstoort verzekeringsmarkt.
  • Achmea wil meer duidelijkheid van de overheid.
  • Europese druk op duurzame rapportage neemt toe.

De verzekeringssector staat onder toenemende druk vanwege de toename van schadegevallen door extreem weer. Klimaatverandering zorgt ervoor dat de risico’s op schade door natuurrampen, zoals overstromingen, fors toenemen. Nederland wordt hierbij geconfronteerd met grotere dreigingen van overstromingen, vooral door grote rivieren en de zee. Deze risico’s zijn momenteel onverzekerbaar vanwege de hoge kosten en financiële risico’s. Het is juist daarom dat de overheid een calamiteitenfonds heeft, maar volgens Tetteroo is het onduidelijk wanneer dit fonds wordt aangesproken.

Publiek-private oplossingen nog ver weg

De Nederlandse verzekeringsbranche is al geruime tijd in gesprek met de overheid over de noodzaak van publiek-private oplossingen voor overstromingsrisico’s. Echter, door de recente politieke ontwikkelingen, zoals de verkiezingen en de vorming van een nieuwe regeringscoalitie, zijn deze gesprekken vertraagd. Achmea en andere verzekeraars dringen er bij de overheid op aan om deze gesprekken te herstarten en concrete afspraken te maken. Dit zou niet alleen de verzekeraars, maar ook de burgers ten goede komen.

Duurzaamheidsstrategie Achmea: meer impactbeleggingen

Tegelijk met de presentatie van de halfjaarcijfers heeft Achmea een update van haar duurzaamheidsstrategie gepresenteerd. Het doel is om in 2025 10 procent van de eigen beleggingen om te zetten in ‘impactbeleggingen’, die positieve effecten hebben op klimaat, milieu of maatschappij. Dit komt neer op ongeveer 4 miljard euro, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de huidige 2,7 miljard euro.

CSRD en CSDDD: Nieuwe verplichtingen en risico’s

Met de nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) op komst, worden de eisen aan duurzaamheidsverslaggeving en due diligence in toeleveringsketens strenger. Dit betekent dat verzekeraars niet alleen hun duurzaamheidsstrategieën moeten aanpassen, maar ook nauwkeurig moeten rapporteren over de impact van hun investeringen en activiteiten op milieu en samenleving. De onzekerheid over hoe publieke middelen, zoals noodfondsen, ingezet worden bij klimaatrampen, kan deze rapportage en strategische keuzes bemoeilijken. De risico’s van non-compliance zijn aanzienlijk, variërend van reputatieschade tot financiële boetes en juridische consequenties.

Gevolgen voor de financiële sector

De gevolgen van het ontbreken van duidelijkheid over het noodfonds kan gevolgen hebben voor de hele financiële sector. Onzekerheid belemmert niet alleen de innovatie en ontwikkeling van nieuwe verzekeringsproducten, maar kan ook leiden tot hogere premies en minder dekking. Dit zou op de lange termijn een negatieve impact kunnen hebben op het vertrouwen in verzekeraars en het financiële systeem als geheel.

Druk vanuit Europa en de impact op Nederland

Daarnaast groeit de druk vanuit Europese instanties om de risico’s van klimaatverandering serieus te nemen en passende maatregelen te implementeren. Dit zet niet alleen de Nederlandse overheid onder druk, maar ook de verzekeraars, die zich moeten voorbereiden op strengere regelgeving en hogere kapitaalvereisten.

 

Gerelateerde artikelen