Aantoonbaar niet discrimineren bij vacatures
Van werkgevers gaat verwacht worden dat ze zich aantoonbaar inzetten om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Grote bedrijven moeten dit schriftelijk doen, kleine bedrijven lichten hun werkwijze in eerste instantie mondeling toe. Zij kunnen in tweede instantie de verplichting krijgen hun beleid op schrift te stellen. De norm voor gelijke kansen geldt voor alle organisaties. Dat staat in het wetsvoorstel 'Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie'. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
“Gelijke kansen en een eerlijke behandeling op de arbeidsmarkt vormen de basis voor een gezonde en inclusieve samenleving. Dat is in 2020 nog steeds geen vanzelfsprekendheid,” aldus Van Ark. Het aanpakken van arbeidsmarktdiscriminatie blijft daarom onverminderd belangrijk, volgens de staatssecretaris. “Zeker nu door de coronacrisis veel mensen op zoek moeten naar nieuw werk. We vragen als samenleving van alle Nederlanders om zoveel mogelijk mee te doen op de arbeidsmarkt, ongeacht leeftijd, migratieachtergrond, geslacht, seksuele geaardheid of handicap. Daar moeten gelijke kansen bij de werving en selectie tegenover staan.”
Opgelegde boetes openbaar
De wetswijziging die de Inspectie SZW op termijn de bevoegdheid geeft om hierop toe te zien, wordt na de zomer aan de Tweede Kamer verstuurd. De Inspectie SZW bereidt zich voor op de uitbreiding van haar bevoegdheden en heeft verkennende inspecties uitgevoerd.
De boetes die organisaties straks krijgen wanneer ze niet kunnen aantonen dat ze in hun werving en selectiewijze mensen gelijke kansen bieden, worden openbaar gemaakt. Voordat een boete wordt opgelegd, krijgen werkgevers die geen goede werkwijze hebben wel de kans om alsnog aan de wettelijke vereisten te voldoen.
(bron & foto: Rijksoverheid)