“Aantal faillissementen 2018 naar laagterecord”

Het aantal faillissementen zal dit jaar met 10 procent dalen naar het laagste niveau van deze eeuw. Dat is de verwachting van het ING Economisch Bureau.

De daling is wel minder sterk dan voorgaande jaren. Ondanks de goede economische vooruitzichten, staan bedrijven ook voor structurele uitdagingen, zoals veranderend consumentengedrag en het ontstaan van nieuwe markten. Hoewel de kans op faillissement voor starters en volwassen bedrijven gelijk is, zijn de oorzaken daarentegen veelal verschillend.

Kaalslag in de zorg en de winkelstraat

In de eerste helft van 2018 zijn er 1829 bedrijven failliet gegaan, 13% minder vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. In de meeste sectoren gingen minder bedrijven failliet. De grootste dalingen deden zich voor in de bouw (-22%) en de zakelijke dienstverlening (-18%). Beide sectoren profiteren van de goed draaiende economie. Alleen in de detailhandel (+4%) en de zorg (+15%) gingen meer bedrijven bankroet. De zorgsector kampt nog altijd met de nasleep van doorgevoerde hervormingen en bezuinigingen in voorgaande jaren. In de detailhandel verkeren veel winkeliers, ondanks stijgende consumentenbestedingen, structureel in zwaar weer.

Kans op faillissement gelijk, oorzaken verschillend

Uit een analyse onder mkb-bedrijven blijkt dat de kans op faillissement (gemeten op totaal aantal bedrijven in de betreffende leeftijdscategorie) tussen startende (jonger dan 3 jaar) en volwassen (ouder dan 10 jaar) bedrijven vrijwel gelijk is. De oorzaken waardoor een bedrijf failliet gaat zijn voor de zeer jonge en oudere bedrijven wel degelijk verschillend.