Aandelenkoers schommelt minder bij ontwikkeld risicomanagementsysteem
Dat stelt Aon Risk Solutions, onderdeel van verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon, op basis van de benchmarkgegevens van 100 beursgenoteerde ondernemingen uit de Aon Risk Maturity Index.
De Risk Maturity Index is een online benchmark tool. Met de index onderzoekt Aon in samenwerking met de Wharton School van de University of Pennsylvania hoe het risicomanagement bij organisaties is opgezet en wat de invloed daarvan is op de financiële resultaten. In deze benchmark zijn gegevens van ruim 700 organisaties uit de hele wereld opgenomen.
Hogere prestaties en stabiele aandelenkoers
Tussen 2011 en 2012, toen de aandelenmarkten bijzonder volatiel en licht negatief waren, presteerden organisaties met geavanceerde risicomanagementsystemen significant beter. Organisaties met een hoge score op risicomanagement, sloten het jaar af met een positief resultaat. Organisaties met een minder ontwikkeld risicomanagementsysteem eindigden met een koersverlies van 17 tot 30 procent.
__________________________________________________________________________________
Volg de Vijfdaagse opleiding Risicomanagement | 35 PE punten
Tijdens deze opleiding ontdekt u in vijf dagen alle facetten van integraal risicomanagement. Wat gebeurt er als morgen uw grootste klant zijn rekeningen niet meer kan betalen? Na afloop zet u uw kredietverstrekker op scherp en creëert u samen met uw handelspartners oplossingen die bestand zijn tegen zwaar financieel weer. Verstevig groei en waarborg continuïteit. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
__________________________________________________________________________________
Goed risicomanagement zorgt daarnaast ook voor stabiliteit. In de periode 2010 tot en met 2012, was de volatiliteit van de aandelenkoersen 50 procent minder voor organisaties met een geavanceerd risicomanagementsysteem, dan organisaties met een lagere score.
Risicomanagement niet gebruikt bij besluitvorming
Aon concludeert dat risicomanagement bij veel organisatie is geïmplementeerd als een proces, maar dat risico-informatie niet stelselmatig wordt gebruikt in besluitvorming. De belangrijkste uitdagingen voor goed risicomanagement liggen bij het tijdig beschikbaar stellen van relevante informatie voor besluitvorming. Ook de bekendheid van productaansprakelijkheidsrisico’s van een nieuw te introduceren product, de afhankelijkheidsrisico’s van een belangrijke leverancier en de marktrisico’s van een over te nemen bedrijf, dragen bij aan betere besluitvorming en stabielere resultaten.
“Door risicomanagement in de besluitvorming mee te nemen, is er een kleinere kans op negatieve verrassingen, waardoor de resultaten van de onderneming stabieler en meer voorspelbaar worden,” zegt Emanuel van Zandvoort, Managing Consultant bij Aon Global Risk Consulting. “Ondernemingen met stabiele resultaten krijgen van aandeelhouders een hogere verhouding tussen koers en winst en daardoor dus een hogere beurswaarde.”
De index bewijst volgens Van Zandvoort dat het een zeer waardevol instrument is om de volwassenheid van risicomanagement te beoordelen en te vergelijken met sectorgenoten. Daarnaast stellen de resultaten organisaties in staat hun risicomanagement zo in te richten dat het bijdraagt aan het verbeteren van de financiële prestaties.
Bron: Aon