Aalberts Industries blijft overnemen: Comap / Jan Aalberts: Eén en één is bij ons minimaal drie

Industrieel bedrijf Aalberts Industries zet de overnametocht - vorig jaar lijfde het bedrijf maar liefst acht bedrijven in - in 2006 voort. Op 5 januari maakte het bedrijf bekend dat het Franse Comap vanaf heden ook onder de vlag van Aalberts Industries opereert. Aalberts Industries doet met Comap zijn grootste overname tot nu toe.

Comap, onderdeel van Legris Industries, heeft vorig jaar naar verwachting een omzet van 180 miljoen euro geboekt en telt circa 1100 medewerkers. Comap bezit acht productievestigingen in onder meer Frankrijk, Italie en Brazilie. Het bedrijf heeft vooral in Zuid-Europa een sterke marktpositie. Volgens Aalberts is de organisatie een vooraanstaande speler op de markt voor producten voor gas-, drinkwater- en verwarmingssystemen als radiatorkranen en fittingen.

Met Comap krijgt Aalberts Industries – met twee hoofdactiviteiten: Industrial Services en Flow Control – een marktaandeel van 20 tot 30 procent in Europa in de markt voor ‘flow control’-systemen. Het gaat daarbij om verbindingen en afsluiters voor alles waar water of gas doorheen stroomt, zoals radiators en toiletten.

Behalve een uitbreiding van het assortiment, vergroot Aalberts Industries met de overname zijn verkoop- en distributieorganisatie. Aalberts Industries en Comap gaan elkaars producten en systemen verkopen, wat de omzet moet stimuleren. Wel gaat Comap in 2006 bijdragen aan de winst per aandeel.

Leningen
Comap wordt overgenomen van Legris Industries SA. Volgens Aalberts hebben de twee bedrijven twee jaar geleden ook al gepraat, maar besloot Legris enkele maanden geleden het dochterbedrijf Comap te verkopen. Aalberts Industries meldde direct na de bekendmaking de overname met leningen te financieren. De overnamesom is niet bekendgemaakt. Doorgaans betaalt Aalberts Industries, ’s werelds grootste fittingenbedrijf, de helft van de omzet. In dit geval ligt de overnamesom echter iets hoger, verklapte bestuursvoorzitter Jan Aalberts.

Tussen de 60 en 80 procent van de omzet zou zijn bedrijf betalen. Een snelle blik op de jaaromzet van Comap leert dat de overnamesom circa 125 miljoen euro bedraagt. De overname wordt naar verwachting in het huidige kwartaal afgerond.
Aalberts gaat ervan uit dat Comap per direct bijdraagt aan de groei van de winst.

Comap kent momenteel een lagere marge dan Aalberts Industries, maar door onder meer ‘cross-selling’ wil Aalberts Industries de marges verbeteren. Comap kan volgens Jan Aalberts in de komende jaren de winstgevendheid vergroten. Verdere verbetering van de winst zou het bedrijf realiseren, onder andere door de samenwerking met zusterbedrijven.

Aalberts Industries overschreed in 2005 de omzetmijlpaal van 1 miljard euro. Het bedrijf heeft voor ogen om zowel de omzet als de winst in de komende vijf jaar te verdubbelen. Comaps gasproducten maken 20 procent van de omzet uit en omvatten onder meer drukregelsystemen en tankaansluitingsets voor vloeibaar gas (LPG). En omdat Aalberts Industries zelf actief is op het gebied van aardgas en medische gassen, brengt Comap een interessante aanvulling met zich mee.

Enthousiast
De financiële wereld reageerde enthousiast op de overname. De koers van het aandeel Aalberts Industries won ruim 8 procent. De koers van het aandeel bereikte daarmee zelfs het hoogste niveau sinds Aalberts Industries in 1987 naar de beurs ging. Analisten roemen de reputatie die Aalberts Industries heeft om succesvolle overnames te plegen. Aalberts Industries ging in 1987 naar de beurs tegen een koers van omgerekend 2,63 euro. Het bedrijf haalde dat jaar een omzet van 22,7 miljoen euro in vergelijking met ruim 1 miljard euro in 2005.

Eén en één is bij ons minimaal drie
Aalberts Industries blijft maar groeien. Autonoom, maar zeker ook door het doen van overnames. Koninklijke titels krijgt bestuursvoorzitter toebedeeld en awards neemt hij in ontvangst. Daar is het hem echter niet om te doen. ‘One-stop-shopping neemt toe. Daarom willen wij de snelheid erin houden, terwijl we ons houden aan strikte regels. Zenuwachtig ben ik nooit.’

‘Wij nemen Comap over om ons te versterken in de markt waarin wij ons op dit moment bevinden’, legt bestuursvoorzitter Jan Aalberts de overname van Comap uit. Alle belangrijke Europese groothandelsbedrijven zijn volgens hem afnemer van Aalberts Industries-producten. Daarom past de overname volgens Aalberts in de langjarige strategie de positie in ‘flow control’ uit te bouwen. ‘Met de overname ontstaat een voor Europa uniek netwerk van binnen de Aalberts Industries Groep samenwerkende bedrijven’, zegt Aalberts met enige trots.

Aanvullende producten
Volgens Aalberts is Comap in eerste instantie een geografische aanvulling, maar heeft het bedrijf ook een aantal aanvullende productlijnen die van belang zijn. ‘Producten, maar ook systemen. Het moet in ieder geval aanvullend zijn. Een directe concurrent zullen wij nooit kopen. Eén en één is bij ons minimaal drie.’

De winst van Aalberts Industries kan volgens de bestuursvoorzitter en naamgever van het bedrijf groeien door deze acquisitie. ‘Niet alleen voor de winst in 2006 kan het bijdragen, ook voor die in 2007 en 2008.’ Qua omvang is dit de grootste overname in de geschiedenis van Aalberts Industries, erkent Aalberts. Relatief gezien is het echter niet de meest omvangrijke. ‘In 1991 deden we met een omzet van 100 miljoen gulden onze eerste acquisitie in flow control-activiteiten. Deze overname had een omzet van 75 miljoen gulden. Inmiddels bepaalt flow control meer dan de helft van onze omzet.’

Nooit zenuwachtig
De prijs die Aalberts Industries voor het Franse bedrijf heeft betaald mag volgens de bestuursvoorzitter ‘geen verwatering van de aandeelhouderswaarde’ betekenen. ‘En dat doet het niet’, belooft de ‘koning van de overnames’, die recent bij de uitreiking van de M&A Awards de prijs voor ‘Best M&A Strategy’ in de wacht sleepte.

De vraag of hij zenuwachtig was bij het doen van de meest recente overname, beantwoordt de CEO van Aalberts Industries stellig: ‘Nee, ik was totaal niet zenuwachtig. Dat ben ik nooit als wij een overname doen. De overname wordt door een eigen team van mensen gedragen en als we twijfels hebben, doen we het niet. Wij houden ons aan behoorlijk strikte regels als het gaat om het doen van overnames. Het management moet goed zijn en de producten en systemen aanvullend. Uiteraard is de prijs ook niet onbelangrijk.’

Grote partijen
Consolidatie neemt in alle markten toe, ‘zowel in afnemers- als in leveranciersmarkten. Iedereen wil steeds meer aan one-stop-shopping kunnen doen, ook onze afnemers. Daar springen wij op in door meer producten en diensten te kunnen leveren. Natuurlijk is het ook zo dat grote partijen met andere grote partijen willen werken. Omvang is om allerlei redenen noodzak: de power voor het ontwikkelen van producten, voor de inkoop van grondstoffen en om een breed portfolio van producten te kunnen aanbieden.’

Aalberts Industries doet naar eigen zeggen acquisities om de snelheid erin te houden. ‘In 2004 kenden we een autonome groei van zeven procent, over de eerste zes maanden van 2005 bedroeg deze 3 procent. Die lijn willen we doortrekken. Het doen van overnames ondersteunt onze autonome groei.’

Overnames hebben Aalberts Industries in de loop der jaren behoorlijk versterkt. In 1987 kende Aalberts Industries een omzet van 25 miljoen euro. Inmiddels bedraagt die meer dan een miljard euro. De gemiddelde groei in omzet en winst op jaarbasis bedraagt 15 procent. Dat belooft wat voor de toekomst.

Aalberts heeft altijd een lijstje met potentiële overnamekandidaten paraat.
Wordt 2006 vooral Aalberts Industries weer zo’n overnamejaar als 2005 was? ‘We krijgen veel meer mogelijkheden aangeboden, dan dat we daadwerkelijk bekijken. Tussen de vijf en tien potentiële targets zijn er altijd wel.

En we zullen dit jaar zeker acquisities doen, maar hoeveel weten we nooit van tevoren. We kijken sterk naar de mogelijkheden in de VS, waar we nog relatief klein zijn. Daar willen we voortzetten wat we in Europa zijn begonnen.’ Overigens liet Aalberts recent tijdens de uitreiking van de M&A Awards al merken van enige eer aan zijn aders niets te willen weten. ‘Een overname doe je met een team. Ik ben toevallig de baas, meer ook niet.’

Gerelateerde artikelen