9 grootste fouten in een banenzoektocht
Bijna iedereen droomt wel eens van een betere baan, carrière vordering en een hoger salaris. Maar er zijn er slechts weinig die daadwerkelijk gradueel stijgen op de carrière ladder. In deze checklist geven we de 9 grootste fouten die men maakt bij het zoeken naar een nieuwe baan.
1. Te weinig kanalen benutten
Professionals die een nieuwe baan zoeken, gebruiken vaak maar een paar kanalen. Dat vertraagt de zoektocht met maanden of zelfs jaren. Welke kanalen kunt u gebruiken? Vacaturesites, LinkedIn, kranten, beurzen, het persoonlijke netwerk, et cetera. Er zijn maar weinig baanzoekers die al deze kanalen voor de volle 100 procent benutten. Door dit wel te doen is lang zonder werk zitten waarschijnlijk niet meer nodig.
2. Geen goede samenvatting schrijven
Het opstellen van een goed CV is een kunst apart, maar veel te veel baanzoekers besteden er te weinig tijd aan. Daarnaast ontbreekt vaak het belangrijkste onderdeel; een concrete, heldere, slimme, aantrekkelijke samenvatting. Aangezien bedrijven momenteel overspoeld worden met sollicitaties, zullen ze uw CV slechts scannen. Als u wilt dat uw CV opvalt zorgt u voor een fantastische summary. Vermijd hierin vage, nietszeggende termen, maar maak heel concreet wat u voor de organisatie kunt betekenen.
3. Niet passend communiceren
Het proces waarin u communiceert met potentiele werkgevers is cruciaal, omdat u de best mogelijke afspiegeling van uzelf wilt realiseren. Dat vereist dat u uw communicatiestijl aanpast aan de persoon waarmee u praat. Overweeg wie u voor u heeft – een HR manager, de baas van de firma, een afdelingshoofd – en sta stil bij diens belangen. Stem uw boodschap hier op af voor optimaal communicatieresultaat.
4. Slecht voorbereid het gesprek in gaan
Slecht voorbereid een sollicitatiegesprek ingaan gebeurt helaas heel veel. Jammer, want dit is typisch iets wat u volledig in eigen hand heeft. Er zijn online vele oefeningen te vinden voor succesvol solliciteren. Loop hier eindeloos doorheen, tot het vervelende aan toe. Een Olympisch kampioen is dit ook geworden door eindeloos te trainen. Nu is een sollicitatiegesprek wellicht geen Olympisch onderdeel, het is wel belangrijk en verdient daarom uw volledige inzet.
_________________________________________________________________________________
Finance.nl is met alle vacatures en de top-bedrijven in Nederland, dé nummer 1 vacaturesite voor finance professionals. Voor controllers, accountants, administrateurs en financieel managers. Vind uw droombaan op Finance.nl en plaats uw CV in de CV-databank om door werkgevers gevonden te worden.
_________________________________________________________________________________
5. Slechte presentatie skills
Een sollicitatieproces is een presentatie, en dient ook zo behandeld te worden. Zo is het cruciaal om uw kennis, skills, ervaring, charisma en andere kwaliteiten zo goed mogelijk over te brengen tijdens de procedure. Veel sollicitanten geven aan moeite te hebben hun krachten over te brengen en het gesprek te eindigen met goede vragen. Werk hier actief aan.
6. Verschijning niet aangepast
Om indruk te maken op uw potentiele werkgever, zult u moeten weten wie het zijn, en daar uw kleding en uiterlijk op aan moeten passen. Als u verschijnt in een driedelig pak in een betonmortelfabriek voor een gesprek heeft u waarschijnlijk niet goed nagedacht over wie u daar ging ontmoeten. Het gevolg is waarschijnlijk dat u zich wat ongemakkelijk zult voelen. Dat komt het gesprek niet ten goede. Zorg dat u er altijd goed verzorgd uitziet en pas uw kleding aan aan het type bedrijf waar u op bezoek gaat.
7. Slecht taalgebruik
Waar iedere werkgever op let, is op hoe een kandidaat zich uitdrukt. Veel kandidaten denken dat ze niet anders hoeven te praten dan ze tegen vrienden en familie doen. Dat klopt niet. Bij communiceren met mogelijke werkgevers wilt u stopwoordjes vermijden, en taal bewust inzetten om uw punt te maken. Het gebruik van het woord ‘investering’ in plaats van ‘kosten’ kan bijvoorbeeld een enorm verschil maken. Mooi spreken is een kunst die makkelijk het verschil kan maken tussen wel of niet aangenomen worden.
8. Er niet in slagen nadelen in voordelen te vertalen
Bij het beoordelen van kandidaten zal een werkgever altijd alle voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Stel bijvoorbeeld dat u een hogere opleiding mist, zou u uw werkgever kunnen overtuigen van uw nieuwsgierigheid en motivatie voor de baan, die het gebrek hieraan compenseren. Vergeet hierbij niet succesverhalen uit vorige functies te vermelden en welk concreet resultaat deze hebben opgeleverd.
9. Ongefundeerde salariseisen
Wanneer u een goed opgeleide specialist bent met aantoonbare ervaring die heeft geresulteerd in opzienbarende financiële resultaten, is het best logisch dat u een hoog salaris verlangt van een nieuwe werkgever. Veel baanzoekers hebben echter een slecht beeld van hun waarde op de (voortdurend veranderende) arbeidsmarkt. U zult goed de business case van de potentiele werkgever moeten maken; welke voordelen staan er tegenover het salaris dat u vraagt, en is dat aantrekkelijk voor de werkgever?