8 uitdagingen voor Amerikaanse bedrijven om ‘CSDDD-proof’ te worden
De Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) van de Europese Unie verplicht bedrijven in de VS hun wereldwijde activiteiten en toeleveringsketens te toetsen op CSDDD-comliancy. De Europese regelgeving, die vanaf 2027 in fasen van kracht wordt, kan namelijk gevolgen hebben voor Amerikaanse bedrijven die in de EU actief zijn of ermee handelen.
- Amerikaanse partners worden verplicht maatregelen te tonen ter verbetering van ESG
- In sommige gevallen zouden Amerikaanse bedrijven kunnen worden gedwongen wereldwijd te voldoen aan CSDDD
- Mogelijk moeten Nederlandse bedrijven zoeken naar Amerikaanse partners
Naarmate de implementatiedatum nadert, zullen Amerikaanse bedrijven hun voorbereidingen waarschijnlijk intensiveren. Brancheverenigingen en advocatenkantoren bieden al begeleiding en ondersteuning om Amerikaanse bedrijven te helpen navigeren in dit nieuwe regelgevingslandschap. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Zelfs downstream moet voldoen
De CSDDD vereist dat grote bedrijven risico’s op het gebied van onder meer mensenrechten en milieu in hun hele waardeketen identificeren, voorkomen en beperken. Voor Amerikaanse bedrijven betekent dit dat ze hun hele wereldwijde netwerk van leveranciers, dochterondernemingen en mogelijk zelfs de downstream activiteiten, onder de loep moeten nemen en moeten monitoren.
Reikwijdte en uitdagingen voor naleving
Hoewel de richtlijn zich voornamelijk richt op in de EU gevestigde bedrijven, is ze ook van toepassing op niet-EU-bedrijven met activiteiten in de EU. Deze brede reikwijdte heeft de aandacht getrokken van veel Amerikaanse multinationals, vooral in sectoren als technologie, detailhandel en productie. Amerikaanse bedrijven uiten hun bezorgdheid over de complexiteit en kosten van naleving. De vereiste om zowel upstream als downstream toeleveringsketens te monitoren vormt een aanzienlijke uitdaging, vooral voor bedrijven met ingewikkelde wereldwijde netwerken.
Grootste CSDDD-uitdagingen voor Amerikaanse bedrijven
Uit beschikbare informatie blijken Amerikaanse bedrijven verschillende uitdagingen te zien in de toepassing van de EU Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD):
1. Volgens DLAPiper zijn Amerikaanse bedrijven bezorgd over de complexiteit en kosten van naleving, vooral wat betreft het monitoren van zowel upstream als downstream toeleveringsketens.
2. Ook de reikwijdte is voor sommige bedrijven een zorg. Sommige Amerikaanse wetgevers zien dit als “belastende extraterritoriale klimaatmandaten voor Amerikaanse bedrijven”. Eerder berichtte het Amerikaanse kantoor van CliffordChance daarover.
3. Invloed op corporate governance speelt ook een rol. De richtlijn raakt namelijk aan de kern van het Amerikaanse vennootschapsrecht. Sommigen zien het als een herschrijving van de Delaware corporate law vanuit Brussel, wat de fiduciaire plicht van bestuurders zou kunnen ondermijnen.
4. Onduidelijkheid over naleving wordt in Amerikaanse media als bezwaar benoemt. Het is niet duidelijk hoe de EU zal bepalen of een bedrijf voldoet aan de CSDDD. Er zijn vragen over hoe dit gecontroleerd zal worden, vooral voor Amerikaanse bedrijven.
5. DLAPiper wijst ook op de verhoogde aansprakelijkheidsrisico’s. Bedrijven maken zich zorgen over toegenomen aansprakelijkheidsrisico’s en de mogelijke noodzaak van aanzienlijke middelen om naleving te verzekeren.
6. Concurrentienadeel, zo valt te lezen op de website van EQS. Er zijn zorgen in de Amerikaanse industrie en het bedrijfsleven over internationale concurrentienadelen als gevolg van toenemende regelgeving.
7. Overlap met bestaande vereisten, amerikaanse bedrijven moeten navigeren in een complex landschap van overlappende due diligence- en rapportagevereisten, zowel in het buitenland als in eigen land.
8. Implementatie-uitdagingen: Bedrijven zullen hun hele waardeketen moeten onderzoeken, wat vooral bij import uit ontwikkelingslanden een grote uitdaging kan zijn.
Reacties van bedrijven
De reactie van Amerikaanse bedrijven is gemengd. Sommigen zien de CSDDD als een kans om hun duurzaamheidscredentials te verbeteren en risicobeheer te versterken. Anderen zien het echter als een extra regelgevende last die hun concurrentievermogen kan beïnvloeden. Sommige Amerikaanse bedrijfsleiders hebben hun bezorgdheid geuit over de extraterritoriale reikwijdte van de richtlijn en de mogelijke conflicterende regelgeving in verschillende rechtsgebieden. Er zijn ook zorgen over de verhoogde aansprakelijkheidsrisico’s en de mogelijke noodzaak van aanzienlijke middelen om naleving te verzekeren.
Gevolgen voor partners
Naarmate Amerikaanse bedrijven hun praktijken aanpassen om aan de CSDDD te voldoen, kan dit leiden tot veranderingen in wereldwijde toeleveringsketens en handelspatronen. Dit kan resulteren in een voorkeur voor leveranciers en partners die sterke prestaties op het gebied van duurzaamheid en mensenrechten kunnen aantonen.