7 tips om te floreren als introverte professional
'Je kruipt weer in je schulp' of 'je zit weer in je hoofd'. Introversie wordt in de westerse wereld vaak als iets negatiefs beoordeeld.
Extraverte mensen worden gewaardeerd. Snel en veel praten brengen we in onze maatschappij in verband met slim en competent (in het introvertere Azië wordt luisteren juist meer gewaardeerd). De enige introverte mensen die echt gewaardeerd worden zijn de ICT-genieën die in garages de meest fantastische dingen bedenken. Daarom zijn er zoveel ‘closet introverts’. In Amerika is 33 tot 50 procent introvert en dat is het meest extraverte land ter wereld. Waarschijnlijk is de Verenigde Staten zo extravert omdat de oorspronkelijke immigranten overwegend extravert geweest moeten zijn om aan de onzekere reis te beginnen.
Chopin, Yates, Newton, Einstein, Van Gogh, Orwell, Page, Spielberg, Rowling, Proust, Zuckerberg… Slechts een aantal van de succesvolle introverten die Susan Cain noemt in haar boek ‘Quiet’, waarschijnlijk het beste boek dat er over het onderwerp te vinden is. Ook op het gebied van finance zijn veel introverten te vinden, zoals topinvesteerder Warren Buffett. Het succes in zakendoen zit erin dat introverten sneller ‘waarom’ vragen. Ze kunnen in potentie enorm goed onderhandelen omdat ze een deal kunnen structureren en ego’s niet in de weg laten zitten. Zou de crisis van 2008 zo erg zijn geworden als er meer macht bij introverten had gelegen? Waarschijnlijk niet, betoogt Cain op overtuigende wijze. Op Wall Street werden extraversie en het nemen van grote risico’s beloond en kregen dominante extraverten macht over steeds meer kapitaal. Ga maar na, de macho rainmaker versus de verlegen introverte nerd: wie gaat de discussie winnen?
Wat is de definitie van introversie?
Grondlegger in de psychologie Carl Jung stelde definities vast van introversie en extraversie die nog steeds vaak gebruikt worden. Introverten voelen zich meer aangetrokken tot de wereld van gedachten, terwijl extraverten zich meer aangetrokken voelen tot de externe wereld van mensen. Toch is het vaak lastig te besluiten wie er precies in welke categorie vallen. Dat komt omdat het een breed spectrum betreft en niemand absoluut het ene dan wel het andere is. Waar men het over eens is, is dat introverten gevoeliger zijn voor prikkels dan extraverten. De neefjes van introvert zijn serieus, gevoelig en verlegen. Introverten worden vaak gezien als niet sociaal, maar daar heeft de persoonlijkheidseigenschap niets mee te maken. Door de gevoeligheid voor externe prikkels zijn introverten sneller overgestimuleerd door sociaal contact waarna ze weer moeten opladen.
Uit het boek van Cain komen verschillende inzichten naar voren die introverte professionals kunnen gebruiken op beter te functioneren op hun werk.
1. Werk regelmatig alleen
Alleen werken leidt tot creativiteit. Apple-medeoprichter Steve Wozniak werkte tijdens zijn eerste baantje bij HP alleen tot laat in de nacht door aan de eerste PC allertijden. Wozniak was de eerste persoon ter wereld die een letter op een scherm wist te toveren door een toets in te drukken en dat magische moment beleefde hij in zijn eentje. Door afzondering ontstaat creativiteit, want er lekt dan geen energie weg naar sociale zaken. Helaas denken veel managers dat alleen hecht teamwerk tot grote prestaties leidt; het tegendeel is vaak waar. Introverten moeten de kans krijgen – en grijpen – om onafhankelijk te werken. Kantoortuinen kunnen dodelijk zijn voor de vaak grote creativiteit van introverten.
2. Zorg voor de juiste hoeveelheid stimulatie
Er is een sterk verband tussen gevoeligheid en introversie. Introverte mensen zijn sneller geprikkeld door de grote hoeveelheid zintuiglijke informatie die dagelijks op hen af komt. Introverten hebben meer behoefte alleen te zijn op een kamer met een intellectuele uitdaging, en vinden bepaalde stimuli stimulerender dan extraverten, zoals geluiden, lawaai, koffie en sociale interactie. Probeer jezelf bewust te worden van het niveau van stimulatie waar jij je prettig bij voelt en probeer zoveel mogelijk in de ‘sweet spot’ te zitten. Introverten die leven als extraverten door zich continu tussen de mensen te begeven branden op. Je kunt je persoonlijkheid wel enigszins rekken alsof het rubber is, maar dit gaat maar zover. Bill Gates wordt nooit als Bill Clinton en omgekeerd geldt hetzelfde. Je temperament zit diep in je zenuwstelsel ingebakken.
3. Netwerk op een manier die bij je persoonlijkheid past
Introverten houden meer van diepgaande gesprekken met mensen die ze goed kennen dan van vele oppervlakkige contacten. Daarom hebben ze vaak een hekel aan netwerkborrels waar veel over koetjes en kalfjes wordt gepraat. Maar als professional is het toch belangrijk regelmatig netwerkevents te bezoeken. Maak als introvert daarom met jezelf de afspraak hoe vaak je naar een netwerkborrel gaat, bijvoorbeeld één keer per maand of vier keer per jaar. Op die borrel heb je het doel slechts één diepgaand gesprek met iemand te voeren en dit gesprek in de week na het event op te volgen. Als je dit quotum hebt gehaald, heb je het verdiend om zonder schuldgevoel naar huis te gaan.
4. Zoek de juiste werkplek
Op je kantoor is het belangrijk je terug te kunnen trekken. Veel open kantoren bieden onvoldoende deze mogelijkheid. Wissel daarom verschillende plekken af. Werk bijvoorbeeld thuis voor geconcentreerd werk, werk op kantoor voor sociale interactie en zoek bijvoorbeeld een café op als je moet schrijven. Steve Jobs had het goed voor elkaar bij Pixar: de toiletten en het bedrijfsrestaurant plaatste hij centraal voor een maximale bevordering van toevallige ontmoetingen. Maar medewerkers hadden wel beschikking over cabines om in te verdwijnen. Uit onderzoek blijkt dat outperformers werken voor bedrijven die werknemers de meeste vrijheid en privacy geven. Een open kantoor werkt niet; je hebt op zijn minst muren nodig en stiltezones vrij van afleiding.
5. Bereid je goed voor en laad tijdig op
Spreken voor een publiek vinden introverten vaak lastig omdat het heel stimulerend is. Dat heeft een effect op het geheugen. Wanneer je onder spanning staat heb je moeilijker toegang tot je kennis. Daarom is het belangrijk dat je van te voren weet wanneer je ergens moet spreken, zodat je dit goed kunt voorbereiden. Een andere methode is desensitisatie. Door vaak iets spannends in het klein te doen, zoals presenteren voor slechts een aantal mensen, confronteer je je angsten in een dosis die je aan kunt. De angst blijft bestaan, maar wordt op den duur beter hanteerbaar. Zorg ook voor momenten om op te laden. Een introvert kan soms erg goed presenteren, maar als hij daarna ook nog moet lunchen met een groep en daarop nog een meeting in moet, zal hij aan het einde kapot zijn. Zorg voor en na een speech voor wat tijd alleen, maak bijvoorbeeld een ontspannen wandeling.
6. Luister naar de signalen
De kracht van introverten is dat ze meer voelen waar het wel en niet goed gaat in hun bedrijf of in de maatschappij. Maak daar gebruik van. Introverten hebben dunnere zenuwbanen voor dopamine waardoor ze minder gevoelig zijn voor beloningen, zoals status, seks of geld. Extraverten hebben meer dopamine-toevoer wat kan leiden tot meer risicovol gedrag. Van teveel dopamine wordt je blind voor de waarschuwingssignalen. Warren Buffett sluit zich soms dagen op om diepe gedachten echt te laten landen. Hij luistert aandachtig naar de waarschuwingssignalen en houdt het hoofd koel waar anderen het juist verliezen. Buffett geloofde niet in dotcomzeepbel en hij is een van de weinigen onder investeerders die hier niet mee het schip in is gegaan.
7. Communiceer effectief met extraverten
Besef je als introvert goed dat extraverten als ze blaffen niet meteen bijten. Voor een introvert maakt een vriendelijke stijl verschil. Een extrovert heeft er in feite lak aan, maar bij de introvert gaat de empathiekraan meteen dicht wanneer iemand blaft. Extroverten vinden het op hun beurt moeilijk te begrijpen dat introverten moeten opladen. Wanneer je als introvert een belangrijke boodschap moet overbrengen aan een extrovert, houd er dan rekening mee dat ze veel meer prikkels nodig hebben om gealarmeerd te raken. Al Gore – een introvert – was zeer verbaasd dat het Amerikaanse Congres niet wilde luisteren naar zijn ernstige boodschap over klimaatverandering. Politici, vaak extroverten, hebben veel meer lawaai nodig om de boodschap binnen te krijgen.
Conclusie, bedrijven en de maatschappij hebben alle typen persoonlijkheden nodig om te slagen. Zowel introverten als extraverten hebben hun eigen toegevoegde waarde. Zoals bij alles kleven er voor- en nadelen aan introvert dan wel extravert te zijn. Wees je bewust van de krachten van jouw eigen persoonlijkheidstype en benut die optimaal.