6 op de 10 Nederlanders verwacht over 5 jaar meer flex- dan vast werk
Zestig procent van de Nederlanders verwacht dat er binnen vijf jaar tijd meer flexibele dan vaste banen zijn. Dat blijkt uit onderzoek van HR-bureau Tentoo onder 1048 mensen. Maar liefst één op de vier verwacht dat na verloop van tijd iedereen als zzp'er of flexwerker werkt. Twintig procent van de Nederlanders vindt vaste contracten niet meer van deze tijd.
“Onze arbeidsmarkt staat aan de vooravond van een nieuw tijdperk: de arbeidsmarkt flexibiliseert en veel Nederlanders zijn zich bewust van deze veranderende situatie”, stelt Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. “De volgende stap is je beseffen wat deze nieuwe arbeidsmarkt voor jou betekent. Het is slim om te investeren in je eigen ontwikkeling. Een leven lang bij dezelfde werkgever werken lijkt steeds onwaarschijnlijker.”
Solidair met zelfstandigen
Zzp’ers zouden meer sociale zekerheid moeten krijgen. Dat geeft zo’n 75 procent van de ondervraagden aan. Ook is er opvallend veel draagvlak voor het verlagen van de belastingen voor zzp’ers. Er is bijna een meerderheid voor, met 43 procent. Opmerkelijk, want zzp’ers hebben al fiscale voordelen als de zelfstandigenaftrek, waar mensen die in loondienst zijn geen aanspraak op kunnen maken.
“Zekerheid wordt, juist in deze veranderende arbeidsmarkt, nog steeds als belangrijk ervaren. Het is mooi om te zien dat er in de Nederlandse samenleving sprake is van solidariteit met zelfstandigen. Ook bij zelfstandigen moeten de randvoorwaarden immers goed geregeld zijn, wil je onbezorgd kunnen ondernemen”, aldus Den Ronden.
Verschil in opleiding
Twee op de drie Nederlanders verwacht dat het merendeel van de banen over twintig jaar flexibel is ingericht. Laagopgeleiden verwachten in mindere mate dat arbeid flexibiliseert dan hoger opgeleiden. Zes op de tien respondenten met een vmbo of mbo-opleiding verwacht dat er in 2036 meer flexibele dan vaste banen zijn. Bij de hoger opgeleiden (havo, VWO en, WO) is dat zeven op de tien.