6 kostenposten die stijgen wanneer personeel terugkeert naar kantoor
Een ruime meerderheid van 83% van de bedrijfsbestuurders wereldwijd verwacht binnen drie jaar een volledige terugkeer naar kantoor, blijkt uit jaarlijks onderzoek van KPMG. Dit kan financiële gevolgen hebben voor bedrijven, met mogelijke investeringen in kantoorruimte en technologie voor hybride werken. Daarnaast kunnen ook het personeelsvervoer geraakt worden. De verwachting van een volledige terugkeer naar kantoor is fors gestegen ten opzichte van vorig jaar (64%), zo blijkt uit berichtgeving van Duurzaam Ondernemen.
- CEO’s verwachten massale terugkeer naar kantoor binnen 3 jaar
- Meerderheid ziet promotiekansen gekoppeld aan kantooraanwezigheid
- Topbestuurders tonen groeiend bewustzijn van ESG-risico’s
Volgens het onderzoek vallen oudere bestuurders vaker terug op traditionele werkwijzen. Er is ook een genderverschil zichtbaar: 78% van de vrouwelijke topbestuurders verwacht een volledige terugkeer naar kantoor, tegenover 84% van de mannelijke leiders.
40% van de Nederlandse CEO’s verwacht dat investeringen in duurzame bedrijfsvoering binnen drie jaar winstgevend zullen zijn. Dit is optimistischer dan het wereldwijde gemiddelde van 27%
Promotiekansen gekoppeld aan aanwezigheid
Een ruime meerderheid van 87% denkt dat medewerkers die vaak op kantoor werken eerder in aanmerking komen voor salarisverhoging of promotie. Dit kan leiden tot ongelijkheid tussen werknemers die wel en niet fulltime op kantoor kunnen werken.
Stijgende kosten voor bedrijven
Bij het bepalen van de huisvestingskosten is het van belang verder te kijken dan alleen de kale huurprijs. De totale kosten liggen doorgaans hoger door bijkomende lasten en diensten. Met name full-service concepten kunnen kosteneffectief zijn door hun all-in prijzen en flexibiliteit. Naast de basishuur moet dus rekening gehouden worden met:
- Servicekosten (ongeveer 30% bovenop de kale huur)
- Nutsvoorzieningen (stroom, gas, water)
- Verzekeringen
- Telefoon en internet
- Parkeerplaatsen
- Inrichtingskosten
Optimisme over economische groei
72% van de bestuurders heeft vertrouwen in de groeivooruitzichten van de wereldeconomie voor de komende drie jaar. Dit is iets minder dan vorig jaar (73%), maar het optimisme overheerst nog steeds.
Personeelsuitbreiding verwacht
92% van de topbestuurders geeft aan het aantal werknemers de komende drie jaar te willen verhogen. Dit is het hoogste percentage sinds 2020 en duidt op vertrouwen in de economische ontwikkeling. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Technologie blijft prioriteit
Voor bijna twee op de drie leiders blijft technologie de grootste investeringsprioriteit. Dit onderstreept het belang van digitalisering en innovatie in het bedrijfsleven.
Zorgen over ethische aspecten AI
61% van de bestuurders noemt de ethische kant van kunstmatige intelligentie (AI) als grootste zorg. Desondanks denkt 76% dat AI geen negatieve impact zal hebben op de werkgelegenheid binnen hun organisaties.
Toenemend bewustzijn ESG-risico’s
Topbestuurders zijn zich steeds meer bewust van de reputatierisico’s die voortkomen uit ESG (Environmental, Social and Governance). 76% zegt bereid te zijn een winstgevend onderdeel te verkopen als dit de ESG-reputatie schaadt. Bij het behalen van duurzaamheidsdoelen komen CEO’s verschillende obstakels tegen. 36% van de Nederlandse CEO’s kampt met een tekort aan bruikbare technologische oplossingen.
Geopolitieke onzekerheid als risico
Uit het onderzoek blijkt ook dat 32% van de Nederlandse besdrijfsbestuurders geopolitiek en lokale politieke onzekerheid beschouwt als één van de grootste bedrijfsrisico’s. Wereldwijd is geopolitiek de grootste zorg. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]